Miera inflácie v Nemecku v septembri stagnovala

Medziročná miera inflácie v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, zostala v septembri na augustovej úrovni 0,8 %. Analytici takýto výsledok očakávali. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu Destatis, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Miera inflácie v Nemecku je najnižšia od februára 2010, keď dosiahla 0,5 %.
Dôvodom nízkej inflácie sú klesajúce ceny energií. Podľa rýchleho odhadu Destatis náklady na energie sa aj tento mesiac znížili, medziročne o 2,2 %, čo je viac ako v auguste, keď klesli o 1,9 %.
Na druhej strane, tempo rastu cien potravín sa v septembri zrýchlilo na 0,9 % z augustových 0,3 %. A ceny služieb stúpli tento mesiac o niečo viac, a to o 1,5 % po augustovom zvýšení o 1,4 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v septembri vzrástol medziročne o 0,8 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne o 0,7 %.
V medzimesačnom porovnaní harmonizované aj neharmonizované spotrebiteľské ceny v Nemecku v septembri stagnovali. Ekonómovia pritom predpovedali, že klesnú o 0,1 %.
Analytici pozorne sledujú spotrebiteľské ceny v Nemecku, pretože im signalizujú, ako sa bude vyvíjať inflácia v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy