Americké spotrebiteľské výdavky stúpli

Augustové spotrebiteľské výdavky v USA sa zvýšili o 0,5 % po tom, ako v júli stagnovali

WASHINGTON 29. septembra (SITA, Reuters) – Rastúce príjmy v americkej ekonomike pomohli spotrebiteľom krajiny zvýšiť v auguste svoje výdavky. Považuje sa to za pozitívny znak pre hospodárstvo USA, ktoré prejavuje známky zrýchlenia rastu. Americké ministerstvo obchodu v pondelok informovalo, že spotrebiteľské výdavky v auguste stúpli o 0,5 % po tom, ako v júli stagnovali. Augustový rast výdavkov bol mierne vyšší v porovnaní s prognózou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že posilnia o 0,4 %.

Rast augustových spotrebiteľských výdavkov bol na úrovni 0,5 % aj po úprave o vplyv inflácie. Osobné príjmy Američanov minulý mesiac stúpli o 0,4 % po júlovom raste o 0,2 %. Tento vývoj bol v súlade s prognózami. Posilnenie výdavkov však čiastočne bolo výsledkom spomalenia miery úspor, ktorá oslabila na 5,4 % z júlových 5,6 %. Údaje o raste výdavkov podporujú názory, že ekonomika USA bude v závere roka pracovať takmer na plný plyn a že centrálna banka USA by mohla na budúci rok zvýšiť úrokové sadzby, aby udržala pod kontrolou infláciu.

Základná inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola v auguste v USA vo výške 1,5 %. Keďže americká ekonomika v tomto roku posilňuje, v rámci základnej inflácie sa prejavuje trend rastu. Z údajov zverejnených minulý týždeň v piatok vyplynulo, že americký hrubý domáci produkt (HDP) v druhom štvrťroku rástol najrýchlejším tempom za dva a pol roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy