Hľadáte výnos 440 %? Skúste alkohol

, roklen24 Foto: SITA

Ak vám napadne prvá odroda Bordeaux, zabudnite! Investori sa bijú o jednosladovú škótsku ako je Macallan, Bowmore a Dalmore alebo vzácne japonské whisky Karuizawa a Yamazaki. Bary disponujúce touto jantárovou tekutinou sa objavujú od Manhattanu až po Singapur a ceny rastú do závratných výšok.

Aukčná sieň Sotheby 's v januári predala  6 litrovú Macallan "M" whisky vo fľaši od francúzskeho sklára Laliquea za rekordných 4,9 milióna hongkonských dolárov. Šéf vzdelávania v oblasti whisky vo Flatironroom na Manhattane, Heather Green len potvrdzuje narastajúci dopyt. "Nie som zástancom nákupu whisky a následného predaja. Často však za mnou chodia ľudia s otázkou, či majú kúpiť pár debien a predať ich za dvojnásobok." 
Zdvojnásobiť? Skúste päťnásobok. Podľa indexu Investment Grade Scotch, vydaným Whisky Highland v Škótsku, top 100 značiek jednosladovej whisky zabezpečilo priemerný výnos až 440 percent od začiatku roka 2008 do konca tohtoročného júla. Pre porovnanie index S&P 500 klesol o 31 percent a dvojpercentný pokles zaznamenal aj cenu vína mapujúci index Liv-ex 100 Benchmark Fine Wine.

Prudký nárast cien je skvelou správou pre developera menom Mahesh Patel z Atlanty, ktorý nazhromaždil zbierku viac než 5000 fliaš za posledných pätnásť rokov. "Všetko čo mám, dokážem oceniť. Verím v nákup vždy dvoch fliaš. Jednu na otvorenie a vychutnanie a druhú schovám, ak je vzácna," tvrdí 47 ročný Patel, ktorého "skrýša" je ocenená takmer na 6 miliónov dolárov. Jedna výnimka potvrdzujúca jeho pravidlo dvoch kusov je DalmoreTrinitas, 64 rokov stará, získaná v roku 2010 za 100 000 libier. Na svete sú len tri kusy.

S rastúcou hodnotou špičkových sladov rastie aj pokušenie uchovávať si fľaše ako investíciu. Jedným z dôvodov nárastu cien je neschopnosť pálenice reagovať rýchlo na zvýšenie dopytu, pretože whisky zreje niekoľko rokov. Dokonca aj štandardné Glenfiddich alebo Glenlivet strávi 12 rokov v sude a whisky ocenená investormi ešte oveľa dlhšie. Napríklad whisky Macallan z roku 1962, ktorú popíjal James Bond vo filme Skyfall, bola stará pol storočia.

Očakáva sa, že náskok dopytu sa bude dať vyrovnať trhom až po nejakých 10 až 15 rokov. Dopyt rastie najmä v Ázii. Časť tohto dopytu prichádza od zberateľov vína, ktorí prechádzajú na tvrdý alkohol po poklese Liv-ex 100 indexu o 35 percent.

Whisky, slovo odvodené od starého írskeho výrazu pre "vodu života", sa vyrába z kaše fermentovaných zŕn, kvasiniek a destilovanej vody, následne dozrieva v sudoch. Ako sudy starnú, časť alkoholu sa vyparuje a táto strata je známa ako "podiel anjelov." Napríklad 50 ročný barel môže stratiť až 60 percent svojho obsahu.

Súvisiace články

Aktuálne správy