Švajčiarsko nevylučuje negatívne úrokové sadzby

Centrálna banka krajiny podľa jej šéfa Thomasa Jordana nevylučuje žiadne opatrenia, aby nedovolila príliš posilniť franku.

Švajčiarska centrálna banka nevylučuje, že posunie úrokové sadzby do negatívneho teritória s cieľom nedovoliť franku posilniť nad stanovenú hranicu. Zároveň by tak odvrátila defláciu. Povedal to v pondelok šéf švajčiarskej centrálnej banky Thomas Jordan. Konštatoval, že centrálna banka je pripravená v prípade nutnosti okamžite podniknúť dodatočné kroky. Nechce totiž dovoliť, aby frank oproti spoločnej európskej mene posilnil na viac ako na 1,20 CHF/EUR.

„Neexistuje opatrenie, ktoré je vylúčené. Diskutuje sa o celej sérii opatrení,“ uviedol Jordan. „Nedávno sa diskutovalo o negatívnych úrokových sadzbách. Tiež nie sú vylúčené,“ uviedol. Šéf centrálnej banky upozornil, že riziko deflácie vo Švajčiarsku sa zvýšilo. Z prognózy centrálnej banky Švajčiarska totiž vyplýva, že inflácia v krajine bude v roku 2015 na úrovni 0,5 %, hoci úroky budú najbližšie tri roky na nule.

Jordan zopakoval, že švajčiarska centrálna banka proti posilňovaniu franku nemusela intervenovať na devízových trhoch od septembra 2012. Banka v septembri 2011 rozhodla, že franku nedovolí posilniť nad stanovenú úroveň. Dôvodom bolo to, že investori pre krízu v eurozóne hľadali útočisko vo švajčiarskom franku, ktorý sa považuje za bezpečné útočisko. To viedlo k rastu franku na rekordné úrovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy