Príbeh: Jeden z najbohatších ľudí na svete prišiel o všetko, stačilo málo a dnes je z neho chudák

, businessinsider Foto: SITA

Kedysi ôsmy najbohatší človek planéty, brazílsky megaloman Eike Batista, dopadol na dno. Súdy mu zmrazili účty, hrozí mu väzenie a z miliárd mu zostali len drobné.

"Do roku 2015 predbehnem Mexičana Carlosa Slima a zapíšem sa do histórie ako najbohatší človek planéty,“ chvastal sa sebavedomo pred dvoma rokmi brazílsky miliardár Eike Batista. To mal podľa časopisu Forbes čerstvo nadobudnutý majetok vo výške takmer 35 miliárd dolárov.

K dosiahnutiu vtedy vytýčeného cieľa mu síce zostáva ešte jeden rok, avšak je už úplne jasné, že ho nedosiahne. A bude rád, ak si vôbec užije niečo z pár desiatok či stoviek miliónov, ktoré mu zatiaľ ostávajú.

Batista rozpredáva časti kedysi mocného impéria a rokuje s bankami a veriteľmi splátky dlhov. Dlhy vlajkovej lodi, brazílskeho ťažiara ropy OGX, sa už vlani vyšplhali na jedenásťnásobok trhovej hodnoty firmy a pred rokom firma vyhlásila bankrot. Batista sa potom ani neobjavil medzi 1645 miliardármi časopisu Forbes. Z ôsmeho miesta je to počas jediného roka tvrdý pád.

Navyše Batistu brazílsky súd v polovici septembra obvinil z finančných machinácií a mieni mu preto zablokovať časť z teraz už osekaného majetku vo výške 641 miliónov dolárov. Podľa jedného z jeho právnikov má peniaze sotva na každodenné výdaje, ktoré však v prípade tohto brazílskeho playboya určite nie sú malé.

Kto je vlastne Batista?

Narodil sa v Brazílii v roku 1956 ako jedno zo siedmich detí. Otec Brazílčan, matka Nemka. Detstvo prežil v rodnej krajine, ako tínedžer sa preťahoval do Nemecka. Jeho rodina sa vrátila do Brazílie keď mal 18, Batista sa pustil do podomového predaja poistenia, aby si zarobil, veď všetci jeho priatelia boli bohatí. "Bol som tak veľmi motivovaný, aby som zarobil nejaké peniaze. Chodil som ponúkať poistky od dverí k dverám, bola to skvelá skúsenosť, že niektoré dvere zostali otvorené, a niektoré nie. Mal som veľa čajov so starými dámami," povedal pre austrálsky Financial Review. Ale v roku  1979 opustil štúdiá a nedosiahol tak na titul v odbore hutníckeho inžinierstva. Vracia sa do Brazílie. Po škole sa pokúsil obchodovať so žulou, mramorom a diamantmi. "Zistil som, že leziem do kapusty talianskej mafii, tak som to nechal a zameral som sa na ťažbu minerálov na výrobu diamantov," opisuje Batista pre Financial Review. Baníci prichádzali do jeho kancelárie v Riu so svojim nálezom v malých vrecúškach. Batista minerály posúval ďalej židovským obchodníkov z Portugalska a Antverp. Z každého predaja zinkasoval províziu. Ale nakoniec sa presunul do obchodovania so zlatom, až tu sa mu podarilo nazhromaždiť svoje prvé milióny.

Prvé milióny a mŕtvy muž

Na začiatku roka 1980 sa Batista sa vrátil do Brazílie a založil obchodnú firmu Autram aurem a buduje sieť 60 odberateľov surového zlata.  Vzhľadom k tomu, že zlato sa tak dobre obchodovalo, Batista sa rozhodol založiť si vlastnú ťažobnú spoločnosti TVX Gold, "x" v názve znamenalo "násobenie" bohatstva. "Cena zlata letela hore a brazílska mena Cruzeiro padala dole," spomína Willie McLucas, bývalý riaditeľ európskeho fondu, ktorý investoval do TVX v roku 1980.

V tom čase bol Batista obchodník so zlatom, cestuje po amazonskej džungli aby mohol od zlatokopov „garimpeiros“ vykúpiť ich nájdené bohatstvo. Tiež financoval niektorých z nich z čoho vznikol aj nepekný incident. "Na jednej z ciest som navštívil zlatokopa, ktorý mi dlžil za pol roka. Šiel som za ním a spýtal sa, kde sú moje peniaze. Začal šialene kričať. Bol opitý. Urobil som chybu, vynadal som mu do ´skurvysyna´, otočil a chcel odísť. V tom padol výstrel. Zasiahol ma do chrbta. Ležal som na zemi a inštinktívna reakcia mojej ochranky bola, že ho zastrelili, pretože nevedeli, či do mňa nevyprázdni zásobník." Telo pochovali v neoznačenom hrobe na konci pristávacej dráhy.

Podľa niektorých výpovedí nebol Batista férový obchodník. Ak sa vybral do džungle vykupovať zlato, ukazoval miestnym aj desať dní staré noviny, kde bola uvedená nižšia cena. Medzitým však cena stúpala, kým sa vrátil späť do Ria aj niekoľko násobne. Za výkup platil v miestnej mene, ktorá klesala, zlato predával v tvrdej mene. Nemohol byt stratový.

V roku 1983 zakladá EBX, pod túto značku sústreďuje všetky svoje ostatné spoločnosti. V rokoch 2004 a 2012 už mal šesť verejných spoločnosti pod EBX. Boli to OGX (olej), MPX (energia), LLX (logistika), MMX (ťažba), OSX (offshore priemysel) a CCX (ťažba uhlia).

Hviezda šoubiznisu

Skutočnou superstar sa stáva v roku 1991, keď sa dáva do kopy s modelkou, herečkou a karnevalovou tanečnicou Lumou de Oliveira. Pár sa stretol v roku 1990 a na vrchole svojho romániku boli stredobodom klebiet bulvárnych médií. Ich vzťahu vyčítali, že Batista opustil svoju snúbenicu týždeň pred svadobným obradom. Manželstvo s Lumou trvalo 13 rokov, spolu majú dve deti. Luma okrem karnevalového sprievodu pózovala pre pánske časopisy a nafotila kalendár pre Hasičský záchranný zbor v Rio de Janeiro.

Medzitým začal Batista žiť ako ozajstný miliardár. Prepadol motorovým člnom. Úspech sa dostavil aj tu, vyhral niekoľko majstrovských titulov. A poškuľuje aj po skutočne drahých veciach ako sú jachty a súkromné lietadlá. Kupuje dve jachty a tri tryskáče. A nezabúda ani na mimoriadne drahé auto. Za 1,2 milióna dolárov kupuje Mercedes-Benz SLR McLaren. Potom ho použil na dekoráciu salónika zámku Jardim Botanico v Riu. Vtedy si to skutočne mohol dovoliť, veď jeho majetok odhadovali na viac ako 30 miliárd dolárov.

A potom prišli zlé časy. V roku 2001 sa dostala TVX do problémov. Batista plánoval ťažbu zlata rozšíriť do Grécka, to však kvôli politickej situácii nevyšlo. Navyše cena zlata začali klesať, dosiahla úbohých 300 dolárov za uncu. Batista odstúpil z TVX v roku 2001, potom, čo sa spoločnosť dostala do úpadku a majetok bol ponúknutý na predaj. Navyše ekologické skupiny začal do neho rýpať, že jeho firmy škodia životnému prostrediu. Hlavne sa pretriasa život delfínov v Amazonke v blízkosti banských prevádzok Batistu.

O desať rokov neskôr sa Batista vracia do biznisu so zlatom, keď  vstupuje do Ventana Gold Corp, kde najskôr získa 9,5 % podiel, neskôr v júli 2009 cez EBX má už v rukách 20 % akcií Ventana. Nakoniec Ventanu v roku 2011 predávajú, jej hodnotu ocenili na viac než 1,5 miliardy dolárov.

Pre šport a zábavu má Batista založenú firmu IMX. Na konci roka kupuje práva na Ultimate Fighting Championship (UFC) v Brazílii. Súťaže v bojových umeniach hosťuje Sao Paulo, program je vysielaný cez platenú televíziu.

Je jar roku 2012, Batista sa dostáva na 10. priečku medzi najbohatších ľudí sveta. Ale ako povedal pre Bloomberg, uspokojí sa až keď bude číslom jeden, pretože má v sebe od detstva zakoreneného konkurenčného ducha. "Trpel som veľmi ťažkou formou astmy, moja matka ma hádzala do studého bazéna," povedal. "Svojou disciplínou sa mi podarilo choroby zbaviť. Videl som, že by som mohol dosiahnuť čokoľvek, je to časť mojej DNA… Som veľmi súťaživý."

Zaujímavé sú jeho vyjadrenia, ako napraviť povesť Brazílie. "Brazília stratila dve generácie obyvateľov v kríze medzi 'rokmi 84 a 97," povedal v niektorom z rozhovorov. " V tom čase zaplatila Brazília pravdepodobne okolo 150 miliárd dolárov za vyššie riziká. Ratingové agentúry zaradili Brazíliu do rovnakej úrovne ako Nigériu a dnes je to lepšie ako v Nemecku."

Ako prísť o všetko

V roku 2012 sa Batista dostal aj k extra peniazom. Štátom vlastnený fond Abu Dhabi Mubadala Development Company sa rozhodol dať dve miliardy dolárov do EBX Group Co, čím tvoril vo fonde 5,63 % hospodárskeho podielu. Ale v lete 2012 sa karta obrátila. Batista začal strácať 1,6 miliardy dolárov za mesiac, dva milióny denne. Do dnes stratil 99 % svojho majetku. Za hlavný podiel pádu sa označuje jeho ropná a plynárenská spoločnosť OGX. Ťažobné polia nedosiahli očakávanú produkciu. Najskôr to bolo 15 000 barelov ropy denne, neskôr 10 000 v júni už len 5000.

Čísla na zaplakanie sa ukázali aj v auguste 2013. Šesť spoločností spadajúcich pod EBX, stratili v súhrne 9,7 miliardy dolárov. Všetkých 300 verejne obchodovaných spoločností v Brazílii stratilo v roku 2013 pre porovnateľné obdobie 203 miliárd dolárov. Tri Batistove spoločností, OGX, LLX a MMX, patria medzi 10 najväčších porazených v Ibovespa Sao Paolo Index Stock Exchange.

Jeden z bývalých brazílskych centrálnych bankárov sa zastal Batistu s tým, že pomohol dostať Brazíliu tam, kde je dnes."Naše problémy sú rast, nedostatok investícií. Nie je to Eike Myslím, že Eike bol jeden z prvých podnikateľov (v Brazílii) ktorý k rastu použil kapitálové trhy," povedal Arminio Fraga. Napriek takémuto vyhláseniu sa po celej krajine šírili vtipy, že nový pápež navštívi chudobných a prehodí s nimi zopár slov. A že medzi nimi nebude chýbať ani Batista.

Sebareflexia, hľadanie viny

V liste napísanom Brazílii sa pokúša odhaliť scenár, ktorý ho dostal do nepríjemností. "Zaujímalo by ma, kde sa stala chyba. Čo som mal urobiť inak? Prvá otázka by mohla byť spojená s modelom financovania pre moje firmy. Dnes, ak by som sa mohol vrátiť v čase, upriamil by som sa na akciový trh. Chcel by som mať štruktúrovanú súkromnú investičnú spoločnosť, ktorá by mi umožnila vytvoriť od nuly a rozvíjať v priebehu najmenej 10 rokov, každú spoločnosť. A všetky by zostali súkromné, až by som si bol istý, že je čas ísť na verejnosť. V projektoch, ktoré som koncipoval, sa časom ukázalo, že zásadným stresovým faktorom sú nenaplnené očakávania, a to aj vo firmách produkujúcich v zásade uspokojivé výsledky a hodnotné aktíva.“ Hoci sa Batista snažil vysvetliť svoje problémy, v ​​Brazílii sa i naďalej o ňom hovorí ako o podvodníkovi a falošnom obchodníkovi. "Čo sa stalo, Keď sa ukázalo, že OGX nebude môcť dosiahnuť výsledky, ktoré sa kedysi zdalo možné dosiahnuť? Som náhle bezohľadný dobrodruh, ktorý zneužíva cudzie peniaze pre svoj ​​vlastný prospech. Dnes je ťažké si spomenúť, ale OGX bol postavený na odborníkoch z renomovaných firiem s niekoľkoročnými skúsenosťami. Nechcel som investovať do ropného priemyslu, bez kvalifikovaných odborníkov. Keď sa nám podarilo získať polia, očakávania okolo OGX sa prehupli do závratných výšin. Mal som ponuky na predaj veľké podielu, alebo dokonca kontrolu nad OGX ocenenú na 30 miliárd dolárov. Pred dvoma rokmi som dal viac ako jednu miliardu z vlastného vrecka do spoločnosti. Stratil som ich rovnako ako ďalšie miliardy. Má niekto, kto chce druhého oklamať stratu v miliardách dolárov? Keby som chcel, mohol som zrealizovať plánovaný predaj za 100 miliónov dolárov za každých šesť mesiacov po dobu 5 rokov. Mal by som vo vrecku 5 miliárd a stále pod kontrolou OGX. Ale neurobil som to. Ten kto prišiel pri páde OGX o väčšinu je akcionár menom Eike Batista. Nikto nestratil toľko čo ja.“

Nestanúci optimista

Ale ríše, nie sú postavené na listoch. Batista nedokázal zaplatiť 47 miliónov dolárov na úrokovú platbu OGX dlhopisov. Svoj dlh chcel reštrukturalizovať cez PIMCO, najväčšieho dlhopisového fondu na svete, aby aj naďalej udržal svoju ríšu pohromade. Nepodarilo sa a OGX hlási bankrot. Batista to však nevzdáva, denníku Wall Street Journal vykresľuje, že tu je ešte stále nádej."Ak sa pozriete na moje astrologické mapy, táto doba nebola pre mňa priaznivá," tvrdil Batista. Počas rozhovoru sa na chvíľu zarazil a pozeral pár sekúnd do prázdna. "Dobré obdobie? To už začalo, a to doslova tento mesiac," dodal. Čas ale ukázal, že v jeho prípade sa aj hviezdy mýlili.  

Súvisiace články

Aktuálne správy