Švajčiari v referende odmietli systém jednej štátnej poisťovne

Švajčiari vo víkendovom referende zamietli návrh ľavicových strán na zrušenie súčasného systému súkromných zdravotných poisťovní a jeho nahradenie jednou štátnou poisťovňou. Informoval o tom portál Deutsche Welle.
Až šesť z 10 švajčiarskych voličov, ktorí sa v nedeľu 28. septembra na referende zúčastnili, navrhovanú reformu zdravotného poistenia zamietlo. Stúpenci zmeny systému tvrdili, že jednotná verejná poisťovňa bude mať nižšie náklady než súčasný systém 61 súkromných poisťovní.
Združenie švajčiarskych poisťovní výsledok referenda privítalo, pričom uviedlo, že švajčiarsky systém zdravotného poistenia patrí k najefektívnejším na svete práve vďaka vysokej konkurencii. Na druhej strane, odborové organizácie a viaceré organizácie zastupujúce pacientov a spotrebiteľov sa postavili za návrh Sociálnych demokratov a Strany zelených súčasný systém zrušiť. Podľa Ženevskej asociácie lekárov náklady na zdravotníctvo vzrástli za posledných 20 rokov o 80 % a poistné až o 120 %.
Dospelých Švajčiarov stojí zdravotné poistenie mesačne okolo 400 frankov (331,35 eura). To pritom nezahrňuje ďalšie výdavky, spojené napríklad s návštevou zubára. Kritici súčasného systému zdravotného poistenia poukazujú najmä na nespravodlivosť tohto modelu, pretože náklady na základné poistenie sú rovnaké pre milionára aj pre robotníka s nízkym platom.
Napriek tomu až 61,8 % tých, ktorí sa na referende zúčastnili, návrh odmietlo. Z celkového počtu oprávnených voličov prišlo k urnám 47 %. Referendum však poukázalo aj na rozdielne postoje v jednotlivých regiónoch. Zatiaľ čo v nemecky hovoriacich kantónoch návrh na zrušenie systému súkromných poisťovní vo veľkej miere zamietli, vo francúzsky hovoriacich kantónoch návrh skôr podporovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy