Plánované druhé zvýšenie spotrebnej dane v Japonsku ešte nie je isté

Japonský premiér Šinzó Abe bude pozorne sledovať vplyv aprílového zvýšenia spotrebnej dane, ako aj rastúce ceny palív na ekonomiku, keďže do konca roka sa musí rozhodnúť, či Japonsko zvládne aj ďalšie zvýšenie dane. To je naplánované na koniec budúceho roka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Na pôde japonského parlamentu Abe opätovne oznámil, že vláda bude aj naďalej klásť dôraz na ekonomiku s cieľom ukončiť dlhé obdobie deflácie. „Našim cieľom je oživenie ekonomiky a zároveň pokračovanie v procese fiškálnej konsolidácie, “ povedal japonský premiér.
Zvýšenie spotrebnej dane z 5 % na 8 % v apríli tohto roka viedlo v 2. kvartáli k najväčšiemu poklesu ekonomiky od roku 2009. To vyvolalo obavy, že prípadné ďalšie zvýšenie dane na 10 % by mohlo pre ekonomiku znamenať ešte tvrdšiu ranu.
V tejto súvislosti Abe v polovici septembra uviedol, že zatiaľ ešte nerozhodol, či sa ďalšie zvýšenie dane zrealizuje. Rozhodnutie by malo padnúť potom, ako budú zverejnené údaje o vývoji ekonomiky za súčasný štvrťrok, dodal japonský premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy