Sociálna poisťovňa pripravila pomôcku pre zamestnávateľov dohodárov

Sociálna poisťovňa (SP) evidovala k 31. augustu 2014 spolu 461.065 dohodárov. Z nich dohodu o pracovnej činnosti s pravidelným príjmom malo 170.990 a s nepravidelným 11.883.
Ďalšiu skupinu s počtom 158.587 tvorili dohodári s dohodou o vykonaní práce, pričom tých s pravidelným príjmom bolo 170.990 a s nepravidelným 47.729.
S cieľom lepšej informovanosti zamestnávateľov ako postupovať pri zamestnávaní dohodárov poisťovňa na svojej webovej stránke zverejnila podrobné praktické informácie pre zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú fyzické osoby na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Zamestnávateľ si v novej rubrike môže vyhľadať, aké povinnosti a akým spôsobom je povinný plniť si voči Sociálnej poisťovni v súvislosti s prihlasovaním dohodára, platením poistného, či s vykazovaním vymeriavacieho základu a poistného.
Podľa toho, na akú dohodu zamestnávateľ dohodára zamestná a o akého zamestnanca ide, sa v novej rubrike zamestnávateľ i samotný dohodár dozvedia, ako postupovať v SP pri prihlasovaní alebo odhlasovaní dohodára, aké sú sadzby poistného, v akých lehotách sú povinní zaplatiť poistné, či aké tlačivá je potrebné vyplniť.
Zamestnávateľ sa tiež dozvie aj to, ako správne posúdiť pravidelný a nepravidelný príjem a aké povinnosti mu z toho vo vzťahu k sociálnemu poisteniu vyplývajú.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy