Cena americkej ropy vzrástla o dolár a uzavrela na 93,54 USD za barel

Cena americkej ropy v piatok (26.9.) vyskočila viac než o 1 dolár a uzavrela vysoko nad úrovňou 93 USD (73,04 eura) za barel (159 litrov). Dôvodom bol prudký rast ekonomiky USD, ktorý bol vyšší, než sa pôvodne predpokladalo. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Zdraženie čierneho zlata prichádza v čase, keď narastajú obavy z prerušenia dodávok z Blízkeho východu. USA a spojenci totiž pokračujú v bombardovaní militantov Islamského štátu v Iraku a Sýrii.
Novembrový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok zdražel o 1,01 USD alebo 1,1 a na newyorskej komoditnej burze uzavrel obchodovanie na úrovni 93,54 USD za barel.
Najväčšia svetová ekonomika v 2. štvrťroku vzrástla najviac za 2,5 roka. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v 2. kvartáli 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil o 4,6 %, uviedlo v piatok americké ministerstvo obchodu. To bol najrýchlejší rast od posledného kvartálu 2011. Predbežný odhad počítal s nárastom len o 4,2 %. V prvých troch mesiacoch 2014 americká ekonomika medziročne klesla o 2,1 %.
Rýchlejší rast ekonomiky signalizuje aj zvýšenie spotreby čierneho zlata. USA sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.
Americké ministerstvo energetiky v stredu (24.9.) informovalo, že zásoby ropy v krajine v týždni skončenom 19. septembra klesli o 4,3 milióna barelov, pričom analytici očakávali nárast rezerv o 386.000 barelov.
Čierne zlato na konci týždňa zdraželo aj napriek posilneniu dolára, ktorého kurz voči euru vyskočil na 22-mesačné maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy