Suchá – veľký problém pre trh s kávou

, Colosseum Foto:SITA

Brazília je najväčším svetovým producentom kávy na svete. Jej podiel na celosvetovej úrode dosahuje 35 percent. V minulosti boli pre poľnohospodárov hlavným problémom mrazy. Teraz sa ale pestovatelia a obchodníci musia vyrovnávať s následkami tepla a sucha.

Vďaka ničivému suchu, ktoré zasiahlo Brazíliu na začiatku tohto roka, je pre pestovateľov kávy kľúčovou úlohou odhadnutie zdravie kávovníkov a rozšírenie znalostí v oblasti agronómie.

Pre brazílskych pestovateľov smerom na sever k rovníku sú vďaka zmenám klímy čoraz väčším problémom suchá. Poľnohospodári uvádzajú, že suchá, ktoré krajinu zasiahli v januári až v marci, nepamätajú a kvôli tomu na trhu teraz prevláda veľká neistota. Vďaka odhadom nízkej úrody cena kávy arabiky vzrástla počas tohtoročného apríla na svoje dvojročné maximá v úrovni takmer 220 amerických centov za libru. Od začiatku roka potom futures kontrakt na kávu obchodovaný na burze Intercontinental Exchange (ICE) vzrástol o 52 percent. Investor by tak v prípade nakúpeného jedného futures kontraktu zarobil 24 000 dolárov.

Týždenný graf futures kontraktu na kávu arabiku v centoch za libru (zdroj: Colosseum)

Konsenzus farmárov sa ohľadom veľkosti úrody v tomto roku usadil na 48 miliónoch šesťdesiatkilových vriec. Minuloročné odhady sa pohybovali medzi 54 až 55 miliónmi a predpoklady pre budúci rok dosahujú široké rozmedzie 40 až 53 miliónov vriec.

Rastúci cenový trend na trhu s kávou je do značnej miery podporovaný nákupmi hedžových fondov a finančných investorov, ktorí vsádzajú na zlú úrodu v budúcom roku. Odborníci na pestovanie kávy totiž poukazujú na fakt, že sucho na začiatku roka zabrzdilo rast častí kávovníkov produkujúcich kvety. Hlavný čas kvetenstva je v Brazílii v októbri a novembri po období septembrových dažďov. Mimosezónne zrážky v auguste však viedli k predčasnému rozkvetu kávovníkov, čo môže ovplyvniť úrodu v budúcom roku. Podľa niektorých pestovateľov suché počasie mohlo tiež poškodiť korene stromov. Avšak mnoho medzinárodných pražiarní vníma stav ponuky a dopytu optimisticky a zdráhajú sa ceny zvyšovať. Je to čiastočne aj preto, že mnohí nepovažujú odhady produkcie pred obdobím kvitnutia za príliš vierohodné. Druhým dôvodom sú tiež na úrodu bohaté roky 2012 a 2013. Tie značne zdvihli zásoby kávy a tým aj jej reexportovateľné množstvo, ktoré bolo na začiatku tohto roka v Brazílii najväčšie za posledných 10 sezón.

Množstvo reexportovateľné produkcie kávy v tisícoch vriec (zdroj: ICO)

Medzinárodná organizácia pre kávu (ICO) uvádza, že zásoby dovozcov kávy sa v júni zvýšili o 18 percent z marcových 18,5 milióna vriec na 21,8 milióna. Podľa riaditeľa spoločnosti I&M Smith, ktorá je obchodníkom s čajom a kávou, na trhu neexistuje krátkodobý a strednodobý nedostatok kávy, ak však dažde v Brazílii neprinesú v roku 2015 silnú úrodu, môže medzi dovozcami zavládnuť nervozita. Proti poklesu cien kávy stojí aj fakt, že návrat kolumbijskej kávy na trh vo väčšom meradle zatiaľ brzdí miestny program na obnovu kávovníkov a ochorenie stromov tzv. hrdzou v niektorých oblastiach. Očakávaná produkcia kávy v Kolumbii, ktorá je známa pre svoju jemnú chuť, dosahovala ešte pred ochorením hrdzou sedemročných maxím a malo tak ísť o najväčšiu úrodu od roku 2007. Avšak o reálnejšom stave produkcie kávy v budúcom roku napovie až obdobie dažďov a stav kvetenstva.

Autorom je Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy