Agentúra S&P po takmer 10 rokoch vrátila rating GM do investičného pásma

Agentúra Standard & Poor's (S&P) zvýšila svoje hodnotenie úverovej bonity General Motors (GM). Úverová známka automobilky sa opäť dostala do investičného pásma.

Agentúra Standard & Poor’s (S&P) zvýšila svoje hodnotenie úverovej bonity General Motors (GM). Úverová známka automobilky sa opäť dostala do investičného pásma. S&P ju takmer desať rokov držala v špekulatívnom pásme. Informovala o tom AP.
S&P zvýšila rating dlhodobých záväzkov GM o jeden stupeň na BBB-, čo je najnižší investičný stupeň v rámci hodnotenia agentúry, z BB+. Agentúra znížila rating automobilky do špekulatívneho pásma v roku 2005, teda štyri roky predtým, než spoločnosť GM požiadala o ochranu pred veriteľmi. Koncern sa však medzičasom ozdravil a vlani zarobil 4,7 miliardy USD (3,7 miliardy eur).
S&P očakáva, že koncern GM bude pokračovať vo zvyšovaní ziskov v Severnej Amerike a čoskoro bude ziskový aj v Európe. Ratingová agentúra tiež poukázala na vysoký predaj v Číne.
Negatívnym faktorom pre rating je vlna zvolávaní automobilov GM na opravy. Koncern tento rok pre rôzne poruchy zvolal do servisov vyše 29 miliónov áut. Podľa S&P automobilka tento problém zvládne vďaka vysokej likvidite.
Akcia GM v poburzovom obchodovaní posilnila o 17 centov na 33,04 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy