Požičané akcie: Prečo nestaviť na pád Alibaby

, ČTK Foto: SITA

Investori presvedčenie o tom, že akcie čínskeho internetového gigantu Alibaba sú bublinou, ktorá musí spľasnúť, majú teraz možnosť proti akciám vsádzať. V stredu vypršala trojdňová lehota, akcie sú už u nových majiteľov a tí ich cez svojich brokerov môžu ponúknuť na zapožičanie.

Práve zapožičané akcie sa používajú najčastejšie pre špekulácie na pokles ceny akcií. Špekulant si akciu požičia, následne ju predá a verí, že ju späť kúpi lacnejšie a potom ju vráti majiteľovi. Pokiaľ ide ale trh proti špekulantovi, výška straty môže byť v podstate neobmedzená.

Veľkí investori, ktorí si na akcie Alibaba siahli už počas neverejného úpisu, sa minulý piatok mohli tešiť zo zhodnotenia svojej investície vo výške 38 percent. Pre sekundárnych investorov to už ale taká sláva nebola. Cena akcií sa od úpisu, ktorý sa uskutočnil minulý piatok, posunula skôr smerom dole, a to o tri percentá pod piatkovú otváraciu cenu.

U spoločnosti Interactive Brokers boli v stredu akcie Alibaba na zápožičku za neuveriteľných 25 percent z aktuálnej trhovej ceny, následne cena zápožičky spadla. Aj tak sa včera držala stále vysoko – na siedmich percentách. "Som prekvapený, že je to tak drahé, ak vezmete do úvahy veľkosť spoločnosti. Očakával by som, že cena zápožičky pôjde v ďalších týždňoch dole," uviedol pre Bloomberg Eric Brock, portfólio manažér zo spoločnosti Clough Capital Partners. "Avšak ak ste akcionárom Alibaba a môžete dostať sedem percent za to, že niekomu svoje akcie požičiate, potom nemáte nad čím váhať," uzavrel Brock.

Súvisiace články

Aktuálne správy