Čínske a španielske firmy podpísali dohody za 3,2 mld. eur

Čína a Španielsko dnes uzavreli dohody v celkovej hodnote 3,2 miliardy eur počas návštevy premiéra Mariana Rajoya v ázijskej krajine, ktorej cieľom je získať podporu pre španielsku ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Na slávnostnej ceremónii v Pekingu podpísali zástupcovia španielskych a čínskych firiem celkovo 14 dohôd, ktoré sa týkajú celej škály priemyselných odvetví, od telekomunikácií cez energetiku po finančníctvo.
Rajoya, ktorý sa v piatok (26.9.) stretne aj s prezidentom Si Ťin-pchingom, dnes privítal v Pekingu premiér Li Kche-čchiang. Predseda španielskej vlády je ďalším z európskych lídrov, ktorí sa snažia prilákať investorov z druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Španielsky premiér na dnešnom stretnutí informoval šéfov čínskych firiem, že ekonomika jeho krajiny sa už zotavuje z dôsledkov dlhovej krízy v eurozóne.
„Len pár krajín ponúka také dobré investičné príležitosti ako Španielsko so svojím otvoreným a konkurenčným trhom,“ vyhlásil Rajoy a dodal, že potravinárstvo a spotrebiteľský priemysel ako taký, sú oblasti, v ktorých môžu firmy z oboch krajín zvýšiť spoluprácu.
Na stretnutí Rajoya s čínskymi priemyselníkmi boli prítomní aj zástupcovia najväčšej španielskej banky Banco Santander, odevného reťazca Inditex, vlastníka módnej značky Zara a ďalších odevných značiek, a z čínskej strany napríklad zástupcovia internetového obchodu Alibaba Group Holding, ktorá má za sebou úspešný vstup na burzu v New Yorku.
Čo sa týka dohôd, ktoré dnes podpísali firmy z oboch krajín, medzi najvýznamnejšie patrí dohoda medzi čínskym koncernom Huawei Technologies, ktorý je najväčším výrobcom telekomunikačných zariadení na svete a španielskym mobilným operátorom Telefónica, či kontrakt medzi čínskou provinciou Che-pej a španielskym výrobcom veterných turbín Gamesa Corporación Tecnológica.
Španielsko je momentálne jedným z mála „svetlých bodov“ v eurozóne. Jeho ekonomika v 2. kvartáli vzrástla najstrmšie za šesť rokov, čo signalizuje, že pokračuje v zotavovaní z dvoch recesií, do ktorých sa prepadla najprv po vypuknutí globálnej finančnej a hospodárskej krízy v roku 2008 a neskôr v dôsledku dlhovej krízy v eurozóne, ktorá sa začala v roku 2010.
Na druhej strane, čínska ekonomika „dospieva“ a firmy z ázijskej krajiny čoraz častejšie hľadajú investičné príležitosti v zahraničí, aby výnosnejšie zhodnotili svoje peniaze. Vlani čínske firmy investovali v zahraničí celkovo 90,2 miliardy USD (70,32 miliardy eur), čo predstavuje medziročný nárast o 17 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy