Logické vysvetlenie: Prečo klesá cena zlata

, Pragmatic Capitalism Foto: SITA

Ukrajina, Islamský štát, rastúci americký dlh, spomaľovanie Európy. Rozhodne toho nie je málo, čo by malo investorov zastrašiť. Cena zlata, ktoré vždy slúžilo ako bezpečný prístav, však naďalej klesá. Prečo?

Zlato je iné ako ostatné komodity, ľudia ho totiž berú aj ako bezpečný druh peňazí. Oveľa bezpečnejší, ako sú papierové meny. Dokonca možno tvrdiť, že zlato je jediná univerzálna mena, aj keď táto jeho funkcia stále slabne. Z toho dôvodu tí, ktorí zlato majú, požadujú prémiu v časoch, keď papierové meny zlyhávajú. Zlato v tej dobe totiž, ako uchovávateľ hodnoty, chráni proti inflácii.

V posledných rokoch sa však stala divná vec. Cez pokračujúce kvantitatívne uvoľňovanie Fedu a veľké vládne deficity, stratilo zlato z vrcholu v roku 2011 35 % svojej hodnoty. Existuje logické vysvetlenie? Pravdepodobne ide o to, že zlato opúšťajú tí, ktorí v ​​neho verili, pretože stávka na vysokú infláciu bola úplne chybná. To ukazuje prepad cien v USA aj v Európe.

Celý príbeh zlata by sa dal zhrnúť niekoľkými vetami.  
V rokoch 2008 a 2009 videli investori, že Fed začína tlačiť peniaze a americký štátny dlh prudko rastie. Došli k presvedčeniu, že to nakoniec povedie k inflácii, pretože to tvrdia všetky ekonomické učebnice. Namiesto toho, aby nakupovali "papierové" investície, stavili na reálnu materiálnu investíciu – zlato. Čas bežal a investori boli stále presvedčení, že inflácia raz určite príde. Lenže po uplynutí 3 – 4 rokov začali mať strach. Čo keď sa zmýlili a miera inflácie neporastie? Po piatich rokoch stratili investori všetku vieru v infláciu. Začali sa sami seba pýtať, prečo na takú teóriu vôbec pristúpili. Dopyt po zlate prudko klesá.

Inými slovami, investori kupovali v rokoch 2008 a 2009 zlato s obrovskou prémiou. V momente, keď sa ukázalo, že inflácia nie je aktuálna téma, sa táto prémia vyparila. Zlato sa len vrátilo tam, kam patrí. Ak chcete zlato nakupovať, sledujte inflačné očakávania. To je všetko, čo potrebujete.

Súvisiace články

Aktuálne správy