Rekonštrukcia cesty v Námestove by mala trvať necelý rok

Slovenská správa ciest predpokladá, že rekonštrukcia cesty I. triedy č. 78 v Námestove môže stáť predbežne 7,165 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Rekonštrukcia cesty I. triedy č. 78 v Námestove by mala trvať 334 dní, teda necelý rok. Slovenská správa ciest (SSC) v nedávno vyhlásenej verejnej súťaži vo Vestníku verejného obstarávania opravila pôvodný údaj o trvaní zákazky 810 dní, čiže dva a štvrť roka. Predpokladaná cena stavebných prác dosahuje 7,165 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Cestári plánujú projekt financovať s využitím prostriedkov Európskej únie. Otváranie ponúk je plánované 3. novembra. Uchádzači majú preukázať, že za predchádzajúcich päť rokov vykonali stavebné práce podobného charakteru, rozsahu a namáhavosti na cestách I. triedy, rýchlostných cestách a diaľniciach v minimálnej hodnote 5 mil. eur bez dane.

Dôvodom pripravovanej rekonštrukcie cesty v Námestove je kapacitne nevyhovujúci profil komunikácie a usmernenie dopravy pri autobusovej stanici a parkovisku pri Obchodnom dome Terno. V tomto najkritickejšom mieste vzniká chaotické radenie vozidiel pri vjazde na cestu I/78 a neusmernený pohyb chodcov po nevhodne umiestnených priechodoch. „Úpravou smerového vedenia trasy posunom k priehrade, v mieste autobusovej stanice, sa zvýši bezpečnosť chodcov a dopravy,“ oznámila SSC.

Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje takmer 3 500 kilometrov ciest I. triedy, jej generálne riaditeľstvo je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky Investičná výstavba a správa ciest majú zastúpenie v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy