Dividendový výnos bude i naďalej stúpať

, Fidelity Worldwide Investment

V roku 2013 boli v celom svete vyplatené dividendy vo výške približne 1170 miliárd dolárov - čo zodpovedá 30 percentám nemeckého HDP. Takmer 25 percent z vyplatených dividend pochádza z rozvíjajúcich sa trhov – je to vzostupný trend. Znovuinvestované dividendy tvoria už od 70. rokov približne 40 percent celkovej návratnosti akcií. Udržateľná výplata dividend zaisťuje pravidelný príjem v období nízkych úrokových sadzieb.

Dividendovo silné akcie ponúkajú  s výhľadom na bežné výnosy dobrú alternatívu k dlhopisom. V roku 2013 boli celosvetovo vyplatené investorom dividendy vo výške zhruba 1170 miliárd dolárov, čo predstavuje približne 30 percent nemeckého hrubého domáceho produktu vo výške zhruba 3600 miliárd dolárov.

Dividendy sa vyplácajú po celom svete. Aj keď vyspelé krajiny, pokiaľ ide o výplatu dividend, sú stále v čele, v posledných rokoch sledujeme trend, že dividendy vypláca alebo dokonca zvyšuje stále viac firiem z Ázie, Latinskej Ameriky, strednej a východnej Európy, Stredného východu a Afriky.  V roku 2013 výplata dividend z rozvojových trhov predstavovala už 24,9 percenta celkového objemu.  To zodpovedá čiastke 291 miliárd dolárov. Pre investorov, ktorí sledujú dividendovú stratégiu je to dôvod k tomu, aby stále viac investovali v globálnom meradle.

Vďaka priaznivému vývoju mnohých firiem z rozvíjajúcich sa krajín, očakáva sa taktiež rast vyplácaných dividend . V niektorých krajinách tento trend posilňujú aj nové zákony: napríklad juhokórejská vláda oznámila v auguste zníženie dane z dividend, a zároveň zaviedla novú daň pre zadržiavané firemné zisky. Predpokladá sa, že by to mohlo spôsobiť rast  dividend vyplácaných v tejto krajine  až o 15 percent.

Nadpriemerne vysoké dividendové výnosy sú príznačné pre všetky hlavné trhy už pätnásť rokov. V Európe je dividendový výnos s aktuálnymi 3,1 %  v porovnaní s celosvetovým priemerom zvlášť vysoký. Dividendy u približne polovice spoločností sú vyššie než výnosy ich podnikových dlhopisov.

Reinvestovanie výnosov z akciových investícií je vhodnou, základnou investičnou stratégiou pre všetkých investorov. Investície do dobre riadených kvalitných spoločností s trvalo udržateľnou dividendovou  politikou sú výhodné predovšetkým pre investorov, ktorí hľadajú pravidelný príjem.

Rovnako pre investorov, ktorí svoje dividendy reinvestujú, sa odporúča táto trieda aktív. Už od sedemdesiatych rokov minulého storočia tvoria v globálnom meradle reinvestované dividendy zhruba 2%, teda 40 percent z priemernej ročnej návratnosti  5 %.

Pre stratégiu udržateľného zisku z akcií je rozhodujúcim aktívny výber podnikov založený na spoľahlivej obchodnej analýze. Hlavnými kritériami pri posudzovaní každého podniku sú:
– aká je jeho povesť
– ako silné má peňažné toky
– či vypláca svojim investorom dividendy a má silu ich taktiež pravidelne zvyšovať

Medzi spoločnosťami, ktoré tieto kritériá spĺňajú patrí napríklad HSBC, Kimberly-Clark, Reed Elsevier a Astellas.

Autorom je Carsten Roemheld, stratég kapitálového trhu Fidelity Worldwide Investment.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy