Nepriaznivé správy z Nemecka stlačili cenu ropy Brent na 2-ročné minimum

Cena ropy Brent klesla dnes na vyše dvojročné minimum, keď trh zareagoval na nepriaznivé ekonomické správy z Európy. Cena americkej ropy WTI, naopak, mierne vzrástla potom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby ropy v minulom týždni v USA výrazne klesli. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Cena v Londýne obchodovanej severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri klesla napoludnie newyorského času o 66 centov na 96,19 USD (75 eur) za barel (159 litrov). Počas dňa sa však dostala až na hodnotu 95,60 USD/barel, čo bola najnižšia cena v priebehu obchodovania od júla 2012.
Pod pokles sa podpísali najmä informácie z Nemecka, kľúčovej európskej ekonomiky, že tamojšia podnikateľská dôvera klesla v septembri omnoho viac než analytici predpokladali. Podľa prieskumu mníchovského inštitútu Ifo index podnikateľskej dôvery v Nemecku klesol v septembri na 104,7 bodu z augustovej hodnoty 106,3 bodu. Analytici s poklesom počítali, no len na 105,8 bodu.
Cena americkej ľahkej ropy WTI sa naopak zvýšila o 16 centov na 91,72 USD/barel, keď trhy zareagovali na informácie amerického ministerstva energetiky, že ropné zásoby v USA klesli na 8-mesačné minimum. Podľa ministerstva sa zásoby ropy v týždni do 19. septembra znížili o 4,27 milióna na 358 miliónov barelov. To je najmenej od 24. januára tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy