Predaj nových domov v USA stúpol

Predaj nových domov v krajine v auguste posilnil o 18 % na sezónne upravenú ročnú mieru 504 tis. bytových jednotiek. Išlo o najvyššiu úroveň od mája 2008.

WASHINGTON 24. septembra (SITA, Reuters) – Predaj nových jednogeneračných rodinných domov v USA v auguste posilnil na najvyššiu úroveň za viac ako šesť rokov. Považuje sa to za potvrdenie, že zotavovanie trhu s obytnými nehnuteľnosťami pokračuje. Americké ministerstvo obchodu v stredu informovalo, že predaj nových domov v auguste posilnil o 18 % na sezónne upravenú ročnú mieru 504 tis. bytových jednotiek. Išlo o najvyššiu úroveň od mája 2008. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali miernejšie posilnenie predaja, a to na ročnú mieru 430 tis. bytových jednotiek.

Hoci segment nových domov tvorí iba 9,1 % amerického trhu s obytnými nehnuteľnosťami, jeho minulomesačné posilnenie by malo zmierniť obavy z nového oslabenia trhu s domami. Situáciu na trhu však naďalej poškodzuje relatívne vysoká nezamestnanosť a pomalý rast miezd. Poukazuje na to fakt, že predaj starších domov v USA v auguste prvýkrát za štyri mesiace klesol a podľa údajov amerického Združenia poskytovateľov hypotekárnych úverov (MBA) počet žiadostí o hypotekárne úvery v krajine sa minulý týždeň znížil.

Súvisiace články

Aktuálne správy