Slováci od začiatku krízy schudobneli najviac v Európe, spolu s Nemcami a Belgičanmi

, Focus Foto: SITA

Podľa štúdie Allianz spôsobila politika ECB cez nízke úrokové sadzby od roku 2010 Nemecku straty vo výške 23 miliárd eur. Slovensko je na tom ešte horšie.

Svet je čím ďalej bohatší. Poukazuje na to nedávno predstavená súhrnná správa od Allianzu. Aktíva domácností sa globálne v minulom roku zvýšili o takmer desať percent na celom svete na 118 biliónov eur. To je najvyšší nárast od roku 2003. Problém je v tom, že zisky pochádzajú predovšetkým z rozvíjajúcich sa akciových trhov. Ale Nemci ani Slováci veľmi investovaniu neprepadli. Len o niečo viac ako jeden z desiatich Nemcov má vlastné akcie, alebo investuje prostredníctvom fondov. Z kapitálových výnosov a výplat dividend väčšinou nemajú nič. Namiesto toho stále milujú svoje sporiace účty. Ale takáto investičná stratégia je fatálna, píše nemecký Focus. Pretože počas mnohých rokov takto sporitelia nielen že nezískali nič, ale aj na trvalo prišli o svoje peniaze. Inflácia sa kompenzuje a kúpna sila úspor sa znižuje.

Aké veľké sú straty, ukazuje Allianz na jednoduchom grafe. V priemere nemecké domácnosti "stratili“ v priebehu posledných piatich rokov 281 eur na osobu. Celkovo od roku 2010 je to približne 23 miliárd eur. Ešte zarážajúcejšie sú výsledky Belgicka a Slovenska.

Focus píše, že takáto strata je pre nemecké domácnosti výsmechom. Sú potrestané, pretože si odložili peniaze na horšie časy a majú len malé dlhy."Málokto prináša toľko peňazí do ECB ako my, aj keď úrokové sadzby sú podstatne nižšie ako vo zvyšku Európy," uviedol Michael Heise, hlavný ekonóm Allianz. "Nemci ušetria viac, než je priemer. V prípade, že zostanú v krízovom režime, nedokážu investovať a prichádzajú o peniaze.“ Aj napriek nepriaznivým podmienky nemecký súkromný kapitál pokračoval v raste. Aj keď je to o štyri percentá menej, než je európsky priemer. Od roku 2007 predstavuje nárast 15,1 percenta.

Vypočítaná strata vyplýva z rovnováhy medzi stratou úrokových výnosov a znížením úrokov z úverov. Kto prepadol dlhu má výhody plynúce z nízkeho záujmu o pôžičky, ktoré sú lacnejšie. Kto ale v eurozóne hospodári bez potreby pôžičky, tratí už niekoľko rokov na neobvykle nízkych úrokových sadzbách. Jednoducho povedané, Nemci, Slováci i Belgičania sú porazení, zatiaľ čo obyvatelia Južnej Európy sú víťazi, pretože tam sú domácnosti oveľa viac zadlžené. Podľa správy Allianz dosiahlo Španielsko, Grécko, Írsko a Portugalsko od začiatku finančnej krízy hypoteticky 87 miliárd eur na úrokových príjmov. V priemere sú tam  domácnosti v pluse o 1000 Euro. Záver je jasný, periféria je veľkým príjemcom nízkej úrokovej politiky Európskej centrálnej banky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy