Domáca spotreba v Rusku je ďalšou obeťou konfliktu na Ukrajine

Domáca spotreba v Rusku, ktorá je jedným z hlavných motorov jeho ekonomiky, je ďalšou obeťou napätých vzťahov medzi Západom a Moskvou pre konflikt na Ukrajine. Tempo jej rastu sa totiž spomaľuje a spolu s ním aj expanzia ruskej ekonomiky. Uviedla to Svetová banka (SB) vo svojej správe, z ktorej cituje agentúra Bloomberg.
Banka predpovedá, že rast domácej spotreby v Rusku sa v roku 2015 spomalí na 0,5 % z tohtoročných odhadovaných 2 %. V nasledujúcom roku 2016 stúpne domáca spotreba len o 0,6 %.
Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa podľa odhadu SB zvýši tento rok o 0,5 % po vlaňajšej expanzii o 1,3 %. A v roku 2015 stúpne len o 0,3 % a až v roku 2016 tempo jeho rastu veľmi mierne ožije a dosiahne 0,4 %. Dôvodom je geopolitické napätie v regióne.
Európska únia (EÚ) a USA uvalili na Rusko sankcie po marcovej anexii Krymu, ktoré neskôr ešte rozšírili, keďže Moskva naďalej podporuje separatistov na východe Ukrajiny. Rusko v reakcii na to zakázalo dovoz potravín z EÚ. Sankcie však viedli k oslabeniu rubľa, redukcii úverov a zrýchleniu inflácie v Rusku.
Podľa odhadu SB v 2. štvrťroku 2014 sa spotreba podieľala zhruba 0,8 percentuálneho bodu na raste ruskej ekonomiky, zatiaľ čo v 1. štvrťroku k nemu prispela 2 percentuálnymi bodmi.
Banka odhaduje, že rast spotrebiteľských cien v Rusku sa v tomto roku zrýchli na 8 %, v nasledujúcom roku spomalí na 7 % a až v roku 2016 klesne na 5 %. Opiera sa pritom o augustové štatistiky, podľa ktorých medziročná miera inflácie v krajine dosiahla minulý mesiac 7,6 %.
„Návrat k rýchlejšiemu rastu ruskej ekonomiky bude závisieť od solídnych súkromných investícií a zvýšenia spotrebiteľskej dôvery, čo si vyžaduje predvídateľné politické prostredie,“ uviedla na záver SB.

Súvisiace články

Aktuálne správy