Asociácia pacientov chce rokovať o dlhodobo chorých

Asociácia na ochranu práv pacientov chce rokovaniami s ministerstvom zdravotníctva, poisťovňami a lekármi dosiahnuť opatrenia na dôstojné dožitie dlhodobo chorých.

Rozdelenie kompetencií zdravotného a sociálneho systému sa v niektorých prípadoch stáva príčinou úmrtí pacientov v seniorskom veku, keď sú prepustení zo zdravotníckeho zariadenia. Konštatoval to na stredajšom brífingu prezident Asociácie na ochranu práv pacientov SR Petr Kučera. Problematika dlhodobej zdravotnej starostlivosti bola hlavnou témou okrúhleho stola, ktorý zvolala asociácia v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a mestom Košice. Jedným z dôvodov organizovania okrúhleho stola s touto problematikou boli množiace sa podnety od ľudí, ktorí žiadajú dôstojné dožitie svojich príbuzných.

Asociácia na ochranu práv pacientov chce rokovaniami s ministerstvom zdravotníctva, poisťovňami a lekármi dosiahnuť opatrenia na minimalizovanie tohto problému. „Na rokovaní s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, ako aj zástupcami nemocníc sme sa snažili dosiahnuť konsenzus, aby sa to nestávalo, že nemocnica prepustí dlhodobo chorých starých ľudí. Budeme o okrúhlom stole informovať ministerku zdravotníctva a cez ňu aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Nemocnice tvrdia, že na to nemajú peniaze od poisťovní. Chceme s ministerkou zdravotníctva rokovať o opatreniach, aby sa už takéto prípady nestávali a problém sa minimalizoval,“ povedal Kučera.

Rokovať chce asociácia so zdravotnými poisťovňami, asociáciou nemocníc, Slovenskou lekárskou komorou a asociáciou súkromných lekárov. Kučera zdôraznil, že štát nemôže zabúdať na svojich občanov, ktorí roky platili nemalé odvody do zdravotného systému a teraz sú odkázaní práve na starostlivosť štátu.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy