Bezhotovostná budúcnosť tlačené bankovky neohrozí, peňazí je v obehu stále viac

, Bloomberg Foto: SITA

Mince sú špinavé, bankovky sa trhajú. S hotovosťou nie sú spojené žiadne zľavy ani vernostné programy. Ale asi najhoršie na hotovosti je, že ju nemôžete zrolovať do svojho smartfónu alebo tabletu, aby ste ňou zaplatili on-line. Napriek všetkému je peňazí v obehu stále viac. Prečo?

Napriek predpovediam o blížiacej sa bezhotovostnej spoločnosti zatiaľ neexistujú k tlačeným peniazom žiadne plnohodnotné náhrady. Tlačiarenské stroje a mincovne pre centrálne banky idú naplno a chrlia čoraz viac peňazí. Priemerný Američan stále využíva hotovosť pre desiatky transakcií mesačne aj cez nepreberné množstvo alternatív od zlata cez plastové karty až po virtuálnej meny ako Bitcoin, prípadne mobilné platobné systémy a aplikácie akou je najnovší Apple Pay.

Hotovosť má totiž výhodu, ktorú hi-tech náhrady neponúkajú. Nikdy jej nedôjdu batérie, je anonymná, môže zostať utajená pred finančným úradom a ťažko na ňu zaútočia hackeri a obchodníci s osobnými údajmi. Platby v hotovosti niektorým jedincom pomáhajú v kontrole výdavkov a predstavujú jednoduchšie riadenie rodinného rozpočtu.

Podľa analýzy sanfranciského Fedu priemerný Američan zaplatí „cashom“ približne 23 krát za mesiac. Hoci sa využitie kreditných kariet od roku 2000 zvýšilo na dvojnásobok a u debetných kariet vzrástol počet transakcií päťnásobne, hotovosť je stále využívaná hojnejšie ako ostatné platobné nástroje. V USA je najčastejšou voľbou pre transakcie pod 25 USD dokonca aj medzi tými, ktorí o sebe vyhlasujú, že sú priaznivcami platobných kariet. Až 40 % mladých vo veku medzi 18 a 24 rokmi tvrdia, že preferujú hotovosť.

Mimo banky v USA cirkuluje v hotovosti zhruba 1,2 bilióna dolárov. Tieto peniaze by vážili 15 tisíc ton. Od roku 2011 sa suma zvýšila o 20 %, čo zodpovedá takmer 4 tisícom dolárov ukrytých pod matracom pripadajúcich na každého Američana vrátane detí. V prieskume Tufts University z roku 2013 však Američania prezradili, že majú niečo cez 40 USD v peňaženke a 100 USD doma. Kde potom sú všetky tie peniaze? Ekonóm Edgar Feige z University of Wisconsin odhaduje, že v zahraničí cirkuluje necelá štvrtina americkej meny v hotovosti. Kde je potom zvyšok? Ľudia bez bankových kont sa musia spoliehať na hotovosť. Rezervy v hotovosti držia aj vlastníci firiem. Niečo je skryté v šedej, čisto hotovostnej ekonomike. Podľa štúdie Tufts University prichádzajú USA ročne o viac ako 100 miliárd dolárov na daniach z nepriznaných príjmov.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy