Total zastavil projekt spoločného podniku s Lukoilom na prieskum ropy z bridlíc

Francúzska ropná a plynárenská spoločnosť Total zastavila projekt spoločného podniku s ruským ropným koncernom Lukoil, ktorého cieľom bol prieskum ložísk bridlicovej ropy na západe Sibíri. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvolala na informácie denníka Financial Times.
„Projekt spoločného podniku so spoločnosťou Lukoil je definitívne zastavený,“ povedal výkonný riaditeľ Totalu Christopher de Margerie pre Financial Times. „Ešte však nezačal fungovať, takže to nebude mať na Total žiadny vplyv,“ dodal šéf francúzskej spoločnosti.
Firmy sa na založení spoločného podniku na prieskum ložísk bridlicovej ropy dohodli koncom mája tohto roka. Prieskum sa mal realizovať v ložisku Galjanovsk a so začatím prieskumných vrtov sa počítalo v budúcom roku. Lukoil sa k informáciám nevyjadril.
K takémuto rozhodnutiu francúzskej firmy došlo napriek tomu, že šéf Totalu pre prieskum a produkciu v Rusku Jacques de Boisséson ubezpečoval, že fima bude v aktivitách v Ruskej federácii pokračovať aj napriek sankciám západných krajín. Najnovšie kolo sankcií Západu voči Rusku za jeho podiel na ukrajinskej kríze vstúpilo do platnosti 12. septembra. Sankcie zahrňujú okrem vybraných osôb aj najväčšie ruské banky a ropné a zbrojárske spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy