SE vyrobili v Gabčíkove za 22 rokov vyše 50 TWh elektriny

Slovenské elektrárne, a. s., (SE) vyrobili vo vodnej elektrárni v Gabčíkove (VEG) za 22 rokov jej prevádzky viac ako 50 TWh elektrickej energie. Uviedol to dnes na medzinárodnej konferencii Hydroturbo 2014 v Bratislave vedúci Hydrocentra Gabčíkovo Alfréd Ilka.
„Do minulého týždňa, k 16. septembru 2014, sme vyrobili 50 TWh elektrickej energie, takže za tých 22 rokov si myslím, že celková výroba je veľmi solídna,“ spresnil. V roku 2013 mala VEG podľa jeho slov 12,21-% podiel na celkovej výrobe elektriny v SE.
Hlavným cieľom výstavby vodného diela Gabčíkovo bolo podľa neho najmä zabezpečenie protipovodňovej ochrany územia medzi Bratislavou a Budapešťou. „Celé dielo je dimenzované na tisícročnú vodu, to znamená na prietok 14.000 kubických metrov vody za sekundu,“ pripomenul.
Ďalšími cieľmi vodného diela v Gabčíkove je podľa jeho informácií okrem využitia hydroenergetického potenciálu Dunaja na výrobu elektrickej energie aj zabezpečenie plavebných parametrov pre medzinárodnú plavbu, ďalej stabilizácia hladín spodných vôd, ochrana zásob pitnej vody, hospodársky rozvoj územia, ale aj rekreačné využitie. „Myslím si, že tieto vytýčené ciele diela boli naplnené, čoho dôkazom je aj jeho 22-ročná prevádzka,“ doplnil.
Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčšou energetickou spoločnosťou na Slovensku, ktorá vyrába približne 82 % elektriny vyrobenej v krajine. Akcionármi spoločnosti sú talianska energetická spoločnosť Enel s 66 % a Ministerstvo hospodárstva SR s 34 %.
Konferencia Hydroturbo je medzinárodným podujatím zameraným na problematiku prevádzky, konštrukcie a vývoja vodných elektrární s viac ako 40-ročnou tradíciou. Pravidelne sa na nej stretávajú odborníci nielen z Európy, ale aj zo zámoria. Koná sa každý druhý rok, pričom v organizovaní konferencie sa strieda Slovenská a Česká republika. V tomto roku je hlavným organizátorom STU – Stavebná fakulta, Katedra hydrotechniky.

Súvisiace články

Aktuálne správy