Maďarská centrálna banka úrokové sadzby nezmenila

Svoju hlavnú sadzbu centrálna banka krajiny ponechala vo výške 2,1 %

Maďarská centrálna banka ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 2,1 %. Utorkové rozhodnutie banky je v súlade s jej plánom, podľa ktorého by náklady na požičiavanie mali zostať na rekordne nízkej úrovni aj v budúcom roku v záujme podpory ekonomiky. Centrálna banka zredukovala úroky z úrovne 7 %, na ktorej kulminovali v roku 2012. Úroky ponecháva na úrovni 2,1 % od júla, kedy ich znížila o 20 bázických bodov. Guvernér banky György Matolcsy po jej júlovom zasadaní povedal, že úroky by sa nemali meniť do konca budúceho roka.

Všetci analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že maďarská centrálna banka na utorkovom zasadaní úroky nezmení. Všetci oslovení analytici zároveň uviedli, že úroky sa do konca tohto roka nezmenia. Niektorí účastníci trhu sa však stále domnievajú, že banka by mohla v najbližších mesiacoch obnoviť redukciu úrokov, hlavne ak tento týždeň úroky zníži Poľsko.

Keďže v Maďarsku bola medziročná inflácia v auguste iba 0,2 %, centrálna banka si môže dovoliť udržiavať nízke úroky. Za druhý štvrťrok tohto roka maďarská ekonomika vykázala prekvapujúco dobrý rast, keďže medziročne posilnila o 3,9 %. Očakáva sa však, že hospodársky rast Maďarska sa spomalí na budúci rok, keďže krajina dostane menej peňazí z rozvojových fondov Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy