Rýchlosť môže byť výhodou riešenia sporu pred súkromným arbitrom

Návrh zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR má podľa rezortu zvýšiť ochranu spotrebiteľa a posilniť úroveň ochrany práv spotrebiteľov v státisícoch spotrebiteľských zmlúv.
„Podstata právnej úpravy spočíva v tom, že v rozhodcovskom konaní bude môcť spor rozhodnúť iba rozhodcovský súd licencovaný Ministerstvom spravodlivosti SR, ktorý bude musieť v plnom rozsahu dodržiavať právne predpisy na ochranu spotrebiteľa. Okrem toho sa zásadne zjednodušuje možnosť napadnúť rozhodcovský súd žalobou na všeobecnom súde, čím približujeme spravodlivosť občanom,“ informovala TASR hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová.
Rezort spravodlivosti si od nového zákona sľubuje výrazne zvýšiť úroveň ochrany spotrebiteľa najmä pred praktikami niektorých nebankových spoločností.
„Nový zákon zabezpečí, že každý spotrebiteľský spor bude musieť byť rozhodnutý v súlade s pravidlami na ochranu spotrebiteľa,“ povedal pre TASR minister Tomáš Borec. Pripomenul, že súkromné rozhodcovské konanie je jedným z alternatívnych riešení sporov mimo systému klasických súdov. „Výhodou sporu riešeného súkromným arbitrom môže byť najmä rýchlosť rozhodnutia v jednej inštancii a bez účasti verejnosti,“ domnieva sa. Poukázal na nedostatočnú reguláciu pravidiel súkromnej arbitráže, ktorá v minulosti viedla k poškodzovaniu práv spotrebiteľa keď spory rozhodovali súkromné súdy prepojené s pôžičkovými spoločnosťami tak, že nezohľadňovali práva spotrebiteľa.
„Navrhovaná nová právna úprava by takému konaniu mala predísť. Súdy budú licencované, súkromní arbitri budú podliehať disciplinárnej zodpovednosti Ministerstva spravodlivosti SR a budú musieť spĺňať prísnejšie kvalifikačné predpoklady,“ povedal minister.
Dôležitou zmenou tiež je, že každá rozhodcovská zmluva bude musieť byť uvedená na osobitnej listine a spotrebiteľ bude musieť byť vo viacerých štádiách konania poučený o možnosti obrátiť sa so žalobou na všeobecný súd.
Ochrana spotrebiteľa sa zvýši aj po vydaní spotrebiteľského rozhodcovského rozsudku pri jeho výkone.
„Exekučný súd v exekučnom konaní preskúma okrem formálnych záležitostí aj to, či pôvodná spotrebiteľská zmluva bola uzatvorená v súlade s právnymi predpismi, teda napríklad, či neobsahuje neprimerane vysokú odplatu. Maximálna výška odplaty v spotrebiteľských zmluvách bola stanovená nedávno prijatým nariadením vlády SR, ktoré nadväzuje na takzvaný protiúžernícky balíček zákonov schválených Národnou radou SR na návrh poslancov Smeru-SD,“ doplnila hovorkyňa rezortu.
Ďalšou navrhovanou novinkou pri výkone exekúcie je povinnosť súdu zastaviť výkon rozhodnutia voči spotrebiteľovi, ak by takýto výkon bol v rozpore s verejným poriadkom.
„Vďaka odčleneniu pravidiel spotrebiteľského rozhodcovského konania od klasického rozhodcovského konania v obchodných sporoch je možné ponechať flexibilné pravidlá pre riešenie klasickej obchodnej arbitráže, čo prispeje k rýchlejšej a efektívnejšej vymožiteľnosti práva medzi podnikateľmi,“ skonštatovala Donevová.
O zákone rokuje parlament, jeho účinnosť je načasovaná na začiatok budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy