Reakcie Ruska na sankcie môžu vyzerať aj inak: Namiesto škrtenia plynu porušovanie autorských práv

, The Fleet Sheet Foto: SITA

Sankcie uvalené Spojenými štátmi a Európskou úniou proti Rusku môžu mať tvrdý dopad aj na Európu. Americký novinár a analytik žijúci v Českej republike Erik Best upozorňuje, že Rusko nedisponuje len ropou a zemným plynom. Má aj ďalšie desivé možnosti, ktorými môže udrieť.

Analytik na svojom webe The Fleet Sheet upozorňuje, že Rusko disponuje viacerými možnosťami a zemný plyn a ropa nie sú jeho jediné zbrane. "Môže napríklad prerušiť dohody o ochrane práv intelektuálneho vlastníctva a stať sa nehanebným propagátorom nelegálneho sťahovania hollywoodskych filmov a hudby," tvrdí Best.

Uvádza aj ďalšie príklady. "Rusko by napríklad mohlo poskytnúť imunitu všetkým svojim občanom, ktorí prijali úplatky od cudzích spoločností, a podnietiť ich, aby zaslali prísažné vyhlásenie o korupčných praktikách Európskemu úradu pre boj proti podvodom alebo americkému ministerstvu spravodlivosti," tvrdí analytik.

Ak by sa Rusko rozhodlo prehovoriť, mohlo by podľa Besta prezradiť ešte jednu vec: "Najtvrdšou odvetou by samozrejme bolo, keby Rusko nechalo uniknúť dokumenty KGB a záznamy o tom, kto bol celé roky na jej výplatnej listine," uzavrel Best.

Súvisiace články

Aktuálne správy