Výnosy z gréckych dlhopisov stúpli

Výnosy z desaťročných gréckych dlhopisov stúpli o 15 bázických bodov na 6,06 %

Výnosy z gréckych dlhopisov sa dostali na najvyššiu úroveň za jeden mesiac. Trhy očakávajú návštevu gréckeho premiéra Antonisa Samarasa v Nemecku. Očakáva sa, že vyjadrí presvedčenie, že krajina nepotrebuje ďalší záchranný program od medzinárodných veriteľov. Grécky premiér pred stretnutím s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že Grécko plní svoje rozpočtové ciele a viac peňazí od Medzinárodného menového fondu a EÚ nepotrebuje.

Keď si Grécko bude viac požičiavať na trhu, bude to znamenať, že súkromní investori by v prípade reštrukturalizácie dlhu v budúcnosti čelili vyšším stratám a to časť investorov vníma ako riziko. „Objavujú sa obavy, že Samaras si ide k Angele Merkelovej po povolenie na to, aby sa Grécko samo financovalo,“ povedal jeden z analytikov. Výnosy z desaťročných gréckych štátnych dlhopisov stúpli o 15 bázických bodov na 6,06 %.

Grécko vykázalo za osem mesiacov tohto roku prebytok primárneho rozpočtu centrálnej vlády vo výške dvoch miliárd eur. V prvej polovici septembra o tom informoval štátny tajomník ministerstva financií Christos Staikouras. Prebytok je viac než dvojnásobný v porovnaní so stanoveným cieľom, podľa ktorého mal dosiahnuť 962 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy