Nezamestnanosť na Slovensku: V auguste dlhoročné minimum vďaka novej metodike

, ČTK Foto: SITA

Miera nezamestnanosti v auguste už siedmym mesiacom po sebe klesala a stále sa drží na najnižšej úrovni od konca roku 2010. V auguste bolo bez práce 12,56 percenta obyvateľov, v júli nezamestnanosť dosiahla 12,67 percenta. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes zverejnilo ústredie práce.

Vysoká nezamestnanosť, ktorá sa dlhodobo drží nad priemerom EÚ, patrí k najväčším problémom slovenského hospodárstva. Ľudí bez práce výrazne pribudlo po prepuknutí globálnej ekonomickej krízy, keď mnoho podnikov začalo prepúšťať.

V úvode minulého roka bola nezamestnanosť blízko hranice 15 percent. K zníženiu oficiálnej miery nezamestnanosti v uplynulom období prispela aj zmena metodiky, pretože ústredie práce do výpočtu od minulého leta už nezahŕňa nezamestnaných, ktorí sa zapojili do pomocných prác v obciach alebo ktorí vykonávajú dobrovoľnícke aktivity. Ak by k zmene pravidiel vykazovania nezamestnanosti nedošlo, tento rok v auguste by bola miera nezamestnanosti vyššia ako 13 percent.

Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli nastúpiť do zamestnania, dosiahol v auguste 338 825. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom to predstavuje pokles o viac ako 3000 osôb, oproti minulému roku ubudlo približne 30 800 nezamestnaných.

Ministerstvo financií v poslednej prognóze z minulého týždňa odhadlo, že nezamestnanosť v krajine tento rok klesne výraznejšie, než úrad pôvodne predpokladal. Miera nezamestnanosti za celý rok by mala podľa ministerstva dosiahnuť 12,8 percenta v porovnaní s 14,1 percenta vlani. K zlepšeniu situácie na trhu práce má pomôcť tiež rýchlejší rast ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy