Hlavný ekonóm ECB chce pre eurozónu jednotné zastúpenie v MMF

Eurozóna by mala mať jednotné zastúpenie v Medzinárodnom menovom fonde (MMF), uviedol dnes hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet. Podľa viacerých ekonómov však takýto návrh s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá nesúhlas niektorých členských krajín menového bloku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Praetove vyhlásenie prichádza v čase, keď sa Európska únia pripravuje na obmedzenie svojho zastúpenia vo Výkonnej rade MMF. Tento krok je súčasťou reformy fondu, v rámci ktorej by väčšie slovo v medzinárodnej inštitúcii mali získať nastupujúce ekonomiky ako India, Čína alebo Brazília.
Podľa Praeta by však 18-členná eurozóna mala mať vo Výkonnej rade MMF vlastné kreslo. Rada dohliada na denné operácie organizácie a je zodpovedná aj za schvaľovanie úverov MMF krajinám ako napríklad Grécko.
„Bolo by omnoho výhodnejšie, ak by sme hovorili jedným hlasom v porovnaní so systémom, ktorý platí dnes. Takže osobne preferujem v rámci MMF samostatnú konštituenciu pre eurozónu,“ povedal Praet.
Táto predstava však pravdepodobne narazí na odpor väčších krajín menového bloku, ako sú Nemecko a Francúzsko, ktoré sa budú obávať straty doterajšieho vplyvu. Ďalším problémom môže byť výber osoby, ktorá by eurozónu s členmi od Grécka až po Írsko v MMF zastupovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy