EÚ ani MMF nemajú náladu na odpustenie časti dlhu Grécku

Medzinárodní veritelia Grécka nemajú v úmysle zvážiť zníženie hodnoty gréckeho dlhu, tzv. haircut, aby pomohli krajine zmierniť jej zadlženosť. Uviedol to Klaus Regling, šéf európskeho záchranného fondu – Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), v rozhovore pre grécky nedeľník Realnews, z ktorého dnes cituje internetový portál Business Times.
Atény očakávajú, že im veritelia, teda partneri v eurozóne a Medzinárodný menový fond (MMF), pomôžu zmierniť zadlženie, keďže sa im podarilo zlepšiť stav verejných financií a bez započítania nákladov na splácanie dlhu dosiahnu tento rok rozpočtový prebytok.
„V Európskej únie alebo v MMF nie je politická nálada na haircut (odpustenie časti gréckeho dlhu),“ povedal novinám Regling.
Grécko bolo prvou krajinou eurozóny, ktorá musela v roku 2010 požiadať najprv o jeden a neskôr aj o druhý záchranný úver. Celková výška finančnej pomoci od EÚ a MMF dosiahla 240 miliárd eur. A Grécko na rozdiel od druhého žiadateľa o pomoc – Írska a tretieho Portugalska, ešte stále nevystúpilo zo záchranného programu. Záchranný program pre Atény od eurozóny skončí v decembri tohto roka, zatiaľ čo v prípade MMF vyprší v 1. kvartáli 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy