Bankár, ktorý nenávidí demokraciu: Z analytika londýnskej City je dnes nástroj džihádistov

, Russia Today;ČTK Foto: SITA

Na smrť sa teším s úsmevom, hovorí britský občan bojujúci v Iraku za organizáciu Islamský štát. Pre Russia Today poskytol tento muž používajúci pseudonym Abu A'ntaar rozhovor prostredníctvom šifrovaného messengera. Audio alebo video rozhovor mu bol jeho "nadriadenými" zakázaný.

A'ntaar je jedným z mnohých Britov bojujúcich za Islamský štát. Britská vláda odhaduje počet svojich občanov v danom regióne na päťsto až tisíc. Väčšina z nich vstupuje do Sýrie a Iraku cez turecké hranice. Tamojší pohraničná stráž je totiž za menší poplatok ochotná prižmúriť oči a vpustiť ich do krajiny. Britská tajná služba MI5 v júni vyhlásila, že sledovanie britských džihádistov má pre ňu aktuálne najvyššiu prioritu.

A'ntaar toho o sebe prílišmnoho neprezrádza. Zrejme má obavy, aby nedošlo k odhaleniu jeho identity. Na otázku, prečo sa k IS pridal, odpovedá, že nenávidel pocit byť ovládaný inými zákonmi než tými Alahovými. A práve v regiónoch kontrolovanými IS dochádza k absolútnemu uplatňovaniu práva šaría. "Nenávidím demokraciu a zhovievavosť tých bohatých, nenávidím nerovnosť a korporácie, ktoré sa snažia zničiť tento svet," vysvetľuje muž.

Tajomný Brit odmieta pokojnú formu protestu, ktorá podľa neho nepredstavuje žiadnu možnosť, ako niečo zmeniť. Myslí si, že Islamský štát až teraz zvolil ten správny spôsob boja. Abu A'ntaar odmietol uviesť, či sa zúčastnil nejakých operácií. Povedal však, že rovnako ako je vojakom, je aj samovražedným atentátnikom, ktorý by bol ochotný zničiť nepriateľov. "Som chodiaci nástroj," definuje sám seba. Toto označenie by však v skutočnosti mohlo byť stupienkom v hierarchii bojovníkov.

"Briti nemajú tendenciu byť používaný na frontoch ako samovražední atentátnici," povedal Mark Stephens, zástupca riaditeľa Royal United Services Institute v Katare pre Russia Today. "Oni sú využívaní hlavne na podradné práce, väčšina z nich nehovorí arabsky." Stephens dodáva, že zahraniční bojovníci môžu skôr plniť úlohu poskytovateľov spravodajských informácií. "Ak je niekto vzdelaný a má napríklad inžiniersky titul, potom nie je samovražedný atentátnik. Musíte mať vzdelaných ľudí na spustenie organizácií. IS nie je len teroristická skupina, ovláda niektoré mestá, celé oblasti."

"Nestarám sa o svoje britské občianstvo ani bývanie vo Veľkej Británii," komentuje A'ntaar aktuálne diskutované opatrenia proti návratu džihádistov do európskych krajín. Je totiž presvedčený o tom, že jediná možnosť, kedy by sa do Británie vrátil, by bola, keby ho tam poslal jeho vodca. Šlo by podľa neho o situáciu, kedy by bol Islamský štát s Britániou vo vojne. "Británia momentálne nie je naším nepriateľom. Ale nezáleží to na mne, kedy na ňu zaútočíme. Kde a ako k tomu dôjde, je otázka pre našich vodcov. Je to ich rozhodnutie. My sme pripravení," upozorňuje.

Abu A'ntaar sa chvastá tým, že IS je džihádský svetový líder a že absolútne nič toto postavenie nemôže zmeniť. Muž dokonca tvrdí, že sa IS nachádza v lepšej pozícii, než v akej kedy bola al-Káida. "IS je rozvinutejší, finančne nezávislejší a bezcitnejší voči svojim nepriateľom," vyzdvihuje muž prednosti IS. Navyše bez Usámu bin Ládina al-Káide došli nápady, dopĺňa A'ntaar.

Vyhlásenie prezidenta Baracka Obamu, že sa Spojené štáty nebudú rozpakovať udrieť proti radikálom z hnutia Islamský štát, nevyviedlo A'ntaara z miery. "Ak sú toho schopní, môžu zabiť pokojne aj 95 % z nás, ale naše hnutie vychová nových vodcov. Navyše naši nepriatelia nebudú tak vytrvalí ako my v dosiahnutie svojich cieľov.“ V jednej z posledných správ rozhovoru  A'antaar napísal: "Islam chová levy, ktoré nemôžu byť nikdy porazené, zatiaľ čo Západ chová králiky."

Počet občanov Európskej únie bojujúcich v radoch radikálnych islamistov v Iraku a Sýrii sa zvýšil na približne 3000. Agentúre AFP to povedal európsky koordinátor boja s terorizmom Gilles de Kerchove. V júli pritom hovoril o približne 2000 európskych džihádistov. Ich nárast na Blízkom východe vraj mohli spôsobiť úspechy organizácie Islamský štát v bojoch na severe Iraku a Sýrie a predovšetkým vyhlásenie chalifátu na dobytých územiach.

Radikálna prívrženci IS vraj pochádzajú hlavne z Francúzska, Británie, Nemecka, Belgicka, Holandska, Švédska a Dánska. Niekoľko ich však na Blízky východ odišlo tiež zo Španielska, Talianska, Írska a Rakúska.

Podľa odborníkov zhruba 20 až 30 percent Európanov bojujúcich v radoch islamistov sa údajne už vrátilo do svojich domovských krajín. Niektorí sa vraj opäť zaradili do bežného života a mnohí z nich údajne trpia posttraumatickou stresovou poruchou. Časť bývalých bojovníkov vraj ale zostáva radikálnych a môže predstavovať hrozbu pre vnútornú bezpečnosť svojich krajín. Každý členský štát EÚ by mal posúdil riziko, ktoré títo ľudia predstavujú, a aby na toto riziko vhodne zareagoval.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy