Tesco odhalilo chybu v účtovníctve a znížilo odhad zisku za 1. polrok

Britský maloobchodný reťazec Tesco znížil svoj odhad zisku v 1. polroku svojho finančného roka 2014/15 o 250 miliónov libier (317,86 milióna eur).

Britský maloobchodný reťazec Tesco znížil svoj odhad zisku v 1. polroku svojho finančného roka 2014/15 o 250 miliónov libier (317,86 milióna eur). Dôvodom je účtovná chýba. Reťazec teraz zisťuje, ako to ovplyvní jeho celoročné výsledky. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Vedenie spoločnosti už koncom augusta varovalo, že v tomto roku dosiahne slabší, ako pôvodne očakávaný zisk, a bude musieť skresať aj dividendy.
Tesco začínajú vytláčať z trhu lacnejšie konkurenčné reťazce. Preto už od 1. septembra, teda o mesiac skôr, nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa reťazca Dave Lewis. Vystriedal Philipa Clarka, ktorému sa nepodarilo zlepšiť hospodárske výsledky spoločnosti.

Tesco 29. augusta oznámilo, že podľa predbežných odhadov dosiahol reťazec za 6 mesiacov do 23. augusta obchodný zisk zhruba 1,1 miliardy GBP. Dnes však reťazec informoval, že tento predbežný odhad bol zveličený a musí ho znížiť o 250 miliónov GBP.

Generálny riaditeľ Lewis v tejto súvislosti uviedol, že Tesco odhalilo chybu, ktorú v zásade spôsobilo urýchlené vyhodnotenie komerčných príjmov a oneskorenie údajov o náraste nákladov.
"Odhalili sme vážny problém a adekvátne sme reagovali," povedal Lewis.

Koncom augusta Tesco varovalo pred slabším ziskom za finančný rok 2014/15 a odôvodnilo to čoraz ťažšími podmienkami na trhu. Tesco, ktoré je najväčším súkromným zamestnávateľom v Británii, poskytuje prácu viac ako 500.000 ľuďom, a tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete, začalo v uplynulých rokoch strácať vedúce postavenie na kľúčovom domácom trhu. V roku 2012 vydal predchádzajúci riaditeľ Clarke prvé varovanie pred slabším ziskom, druhýkrát zhoršil odhad zisku v júli tohto roka a znova tak urobil koncom augusta.
Predstavenstvo spoločnosti poverilo spoločnosť Deloitte, aby uskutočnila nezávislú a rozsiahlu revíziu účtovných kníh v spolupráci s externou právnou poradenskou Freshfields. Podľa nemenovaných zdrojov z Tesca štyria zamestnanci museli pre chybu v účtovníctve upustiť svoje miesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy