Rýchle peniaze v Rakúsku: Za pravidelný odber krvi núkajú finančný bonus

, ČRo Foto: SITA

To že ľudia predávajú svoju krv do cudziny, kvôli vidine zárobku nie je žiadnou novinkou. Napríklad v Rakúsku sa platí za jeden odber krvnej plazmy 20 euro, viac než dvojnásobok vyplatia ako bonus za vernosť.

Životodarnú tekutinu sa väčšinou rozhodnú darovať obyvatelia z nie príliš bohatých regiónov. Situáciu zmapoval nedávno aj český Radiožurnál, ktorý vyspovedal Kamilu, tá šla darovať krv už siedmykrát. "Mňa k tomu priviedol bratranec, písal na facebooku, že on chodí a či chce niekto začať chodiť s ním. Tak som mu napísala, že by som šla," povedala verejnoprávnej rozhlasovej stanici Kamila. Cesta do Rakúska predstavuje pre mladú dievčinu vraj zaujímavú možnosť privyrobiť si. "Za každý odber dostanete 20 eur a potom tam sú ešte bonusy 20, 30, 40, 50 eur," vysvetlila Kamila. A dodáva: "Keď človek privedie niekoho ďalšieho, a ten príde aspoň päťkrát, dostane za neho sprostredkovateľ ďalších 30 eur." Matka vraj s jej počínaním nesúhlasí, tej však vždy odvetí, že je plnoletá a môže si robiť, čo chce.

Podľa informácií Rádiožurnálu väčšinou ide o študentov a tiež ľudí zo sociálne slabších vrstiev, ktorí si takto prilepšujú k podpore. Nečudo, veď odberné stredisko vzniklo len päť kilometrov za česko-rakúskymi hranicami. Podobné stredisko nájdeme aj neďaleko Bratislavy v Hainburgu. Darcov láka aj pomocou webových stránok aj v češtine a slovenčine. "Ak tam ľudia chodia len kvôli tomu, aby mali peniaze, a nič iné ich nezaujíma, tak to určite svojím spôsobom nemorálne je. Čiastočne sa určite tie peniaze hodia, ale čiastočne máme aspoň dobrý pocit, že tiež možno pomôžeme," povedal Radiožutnálu Martin, ktorý si cestami na rakúsku kliniku rozhodol vylepšiť svoj ​​rozpočet. Získaná plazma od darcov je určená pre farmaceutický priemysel, na výrobu liekov.

Zaujímavé je, ako sa na zdravie pozerá zákon v Česku a Rakúsku. Zatiaľ čo v Česku môžete darovať krvnú plazmu maximálne raz za dva týždne, v susednom Rakúsku smie darca prísť až päťdesiatkrát do roka a krv odoberajú už po 72 hodinách, informoval Radiožurnál a poznamenal, že plazma sa dokáže v tele obnoviť do 48 hodín.

Postup, ktorým sa získava plazma sa nazýva plazmaferéza. V priebehu odberu plazmy sa vrátia darcom červené a biele krvinky späť. Krv odteká do centrifúgy a odstreďovaním resp. filtrovaním sa krv rozdeľuje na krvné bunky a krvnú plazmu. Zatiaľ čo sa plazma zachytáva do nádžky, krvné bunky sa vracajú darcovi späť. Odber plazmy trvá probližne 45 min.

Súvisiace články

Aktuálne správy