Pozostalí obetí letu MH17 chcú žalovať Ukrajinu a jej prezidenta

Pozostalí štyroch nemeckých obetí zostreleného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines letu MH17 majú v úmysle súdiť sa s Ukrajinou a jej prezidentom za zabitie z nedbanlivosti v 298 prípadoch. Agentúra Reuters uviedla, že o tom dnes informoval advokát troch nemeckých rodín.
Profesor na letecké právo Elmar Giemulla povedal, že podľa medzinárodného zákona mala Ukrajina uzavrieť svoj vzdušný priestor v prípade, ak nemohla zaručiť bezpečnosť preletov nad svojím územím.
„Každý štát je zodpovedný za bezpečnosť svojho vzdušného priestoru,“ uviedol Giemulla vo vyhlásení, ktoré dostala agentúra Reuters emailom. „Keď to nedokáže, musí ho zatvoriť. Ak k tomu nedôjde, Ukrajina zodpovedá za škody“.
Dnešné vydanie Bild am Sonntag cituje Giemullu, že tým, že vzdušný priestor neuzavrela, súhlasila, že životy stoviek nevinných ľudí môžu byť „zničené“, a to bolo porušením ľudských práv.
K tragédii letu MH17 došlo 17 júla. V lietadle bolo 298 ľudí. Z nich dve tretiny pochádzali z Holandska a medzi ostatnými boli aj štyria Nemci.
Giemulla predpokladá, že svoju žalobu na Ukrajinu a jej prezidenta Petra Porošenka doručí Európskemu súdu pre ľudské práva do dvoch týždňov. Za každú obeť bude žiadať odškodnenie jeden milión eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy