Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

BRATISLAVA 21. septembra (SITA, Reuters) – Českému akciovému trhu sa v uplynulom týždni darilo. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 1 002,95 bodu, pričom týždeň predtým bola jeho uzatváracia hodnota 997,46 bodu. Trh posilnil, hoci český štatistický úrad v utorok zverejnil negatívnu správu, podľa ktorej ceny českých priemyselných výrobcov sa v auguste medzimesačne celkovo nezmenili a stagnovali aj v porovnaní s augustom minulého roka. Pozitívna však bola správa o tom, že ceny českého exportu v júli medzimesačne stúpli o 0,3 % po júnovom posilnení o 0,1 %. Júlové ceny dovozu sa oproti júnu nezmenili po raste o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Maďarský akciový trh v uplynulom týždni oslabil. V piatok bola hodnota hlavného budapeštianskeho indexu BUX 18 412,40 bodu, ale v piatok predchádzajúceho týždňa to bolo 18 691,80 bodu. Trh v uplynulom týždni oslabil napriek pozitívnej prognóze vývoja maďarskej ekonomiky, ktorú vo štvrtok zverejnila Európska banka pre obnovu a rozvoj. Maďarský hrubý domáci produkt sa podľa banky v tomto roku zväčší o 2,8 %, pričom v máji banka predpovedala rast ekonomiky Maďarska iba o 1,6 %. Pozitívna bola aj stredajšia správa štatistického úrad Európskej únie Eurostatu, podľa ktorej júlová stavebná produkcia Maďarska medziročne vzrástla o 17,5 %. V rámci EÚ to bol druhý najrýchlejší medziročný rast stavebníctva.

Poľský akciový trh v uplynulom týždni posilnil. Index varšavskej burzy WIG20 bol v piatok na úrovni 2 539,60 bodu. V piatok predchádzajúceho týždňa bol index na úrovni 2 497,38 bodu. Trhu sa darilo, hoci štatistický úrad krajiny v utorok informoval, že augustové mzdy v poľskom súkromnom sektore medziročne stúpli o 3,5 %, čiže ich rast nenaplnil očakávania analytikov, že posilnia o 3,8 %. Európska banka pre obnovu a rozvoj však vylepšila prognózu rastu poľskej ekonomiky. V máji banka odhadovala, že poľský hrubý domáci produkt v roku 2014 vzrastie o 2,8 %. Najnovšia predikcia banky ráta s tým, že hospodárstvo Poľska sa za tento rok zväčší o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy