Koľko vyjde trvalý pobyt v daňovom raji: Na daniach síce ušetríte, ale lacné to nebude!

, origo Foto: SITA

Vo svete je zhruba 19 krajín, ktoré našinci vyhľadávajú, keď nikto nepočúva ich sťažnosti na vysoké dane a odvody. Napríklad také Monako alebo Andorra, obe krajiny sú magnetom napríklad pre športovcov. Neplatí sa tam takmer žiadna daň z príjmu, iba daň zo spotreby, teda prakticky len DPH.

Daňový raj to nie sú len nízke dane, ale aj neprehľadnosť finančných tokov. Na nulovú daň z príjmu  fyzických osôb láka aj miniatúrny štát Monako, vyberajú si ho profesionálni športovci s vysokými príjmami, na tisíc ľudí tu pripadá najviac milionárov s majetkom prevyšujúcim 50 miliónov eur. Navyše piati zo šiestich obyvateľov kniežactva sú cudzinci, ktorí tu síce majú svoju adresu, ale na Azúrovom pobreží ich s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec nestretnete. Stačí ak tu strávia najmenej šesť mesiacov z roka, pričom to stačí zdokumentovať účtami za bývanie.

Za to, že Monako starostlivo chránilo finančné informácie svojich klientov, sa dostalo v rokoch 2003-2009 na medzinárodnú čiernej listinu nespolupracujúcich daňových rajov. Z neblahého zoznamu ho škrtli až po tom, čo prisľúbilo akceptovať medzinárodné  štandardy finančnej transparentnosti. Bankové tajomstvo tam však naďalej zostáva veľmi silné.

Ak by ste sa teda chceli usídliť v Monaku, musíte presvedčiť tamojších úradníkov, že máte záujem o kúpu bytu alebo domu. Prípadne musíte investovať do štátnych dlhopisov. Bez toho potrebnú pečiatku nezískate. Okrem toho budete potrebovať minimálne jeden milión euro. Andorra je o niečo lacnejšia, tam vám bude stačiť "len" 400 000. Byt alebo dom si nemusíte kúpiť, ale v prípade prenájmu počítajte so sumou minimálne dvetisíc eur mesačne za čo dostanete bývanie z ktorého nadšení nebudete.

Je jasné, že daňový raj je len pre bohatých. Na daniach síce ušetríte značné sumy, ale životné náklady sa vyšplhajú mnohonásobne vyššia ako u nás. Stačí spomenúť platby za štúdium, za zdravotnú starostlivosť a pod.

Súvisiace články

Aktuálne správy