Podľa šéfa Sberbanky bude pri sankciách zložité udržať rast ekonomiky

V situácii zvyšujúcich sa medzinárodných sankcií bude mať Rusko problémy udržať hospodársky rast. Povedal to dnes v rozhovore pre televízny kanál Rossija 24 šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
„Musíme si uvedomiť, že za takýchto podmienok (zvyšujúcich sa sankcií) bude veľmi náročné udržať ekonomický rast,“ povedal Gref.
Len s minimálnym rastom ruskej ekonomiky počíta aj ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja. Minister Alexej Uljukajev vo štvrtok (18.9.) uviedol, že tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska sa vo zvyšných mesiacoch, ktoré zostávajú do konca roka, bude pohybovať v rozmedzí od 0,1 do 0,2 %. Ako dodal, za prvých osem mesiacov tohto roka sa výkon ruskej ekonomiky zvýšil o 0,7 %.
Spojené štáty a Európska únia zaviedli voči Rusku postupne viacero hospodárskych sankcií, pričom s prvými začali po anexii polostrova Krym v marci tohto roka. Zatiaľ najnovšie kolo sankcií zo strany EÚ vstúpilo do platnosti v septembri. To zasahuje do viacerých sektorov ruskej ekonomiky vrátane bankovníctva. Sankcie západných krajín tak komplikujú niektorým ruským štátnym bankám, ako aj ropným a zbrojárskym firmám prístup k financiám zo Západu.

Súvisiace články

Aktuálne správy