Alibaba stanovila cenu akcie pre IPO na 68 USD, mala by získať 21,8 mld. USD

Čínsky internetový obchod Alibaba, ktorý dnes vstupuje na newyorskú burzu NYSE, stanovil cenu akcie na 68 USD. To je horná hranica rozpätia, ktoré firma pre vysoký dopyt investorov zvýšila tento týždeň, a to na úroveň 66 až 68 USD/akcia. Pôvodné rozpätie stanovila spoločnosť na 60 až 66 USD/akcia. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.
Pri ponuke 320 miliónov akcií tak Alibaba získa z uvedenia akcií na burzu 21,8 miliardy USD (16,94 miliardy eur). Je to najvyššia suma v rámci prvotnej verejnej ponuky (IPO) v Spojených štátoch. Predtým prvenstvo v USA patrilo spoločnosti Visa, ktorá z uvedenia akcií na burzu v roku 2008 získala 19,7 miliardy USD. Nie je ale vylúčené, že Alibaba prekoná aj svetový rekord, ak by upisovatelia uplatnili svoje opcie a nakúpili ďalšie akcie. Svetový rekord drží podľa spoločnosti pre prieskum trhu Dealogic čínska banka Agricultural Bank of China. Tá v roku 2010 získala z uvedenia svojich akcií na burzu 22,1 miliardy USD.
Predaj zároveň oceňuje spoločnosť Alibaba, ktorá sa na celkových internetových obchodoch v Číne podieľa 80 %, na 167,6 miliardy USD. To je viac než v prípade takých gigantov ako Walt Disney a Boeing. V prvých hodinách po otvorení trhov sa očakáva frenetické obchodovanie a viacerí experti už dali najavo, že počítajú s ďalším rastom hodnoty akcií čínskej spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy