GBPUSD posilňuje podľa očakávaní

Britská libra po vyjadrení škótskeho NIE  odčleneniu sa od Veľkej Británie v pomere 55:45 povzbudila býkov a tí ju potiahli k 1.65208 GBPUSD.  307-ročná únia vydržala včerajšie referendum a Davidovi Cameronovi sa odľahlo. Vyhol sa totiž finančným rozruchu na trhoch. Tento výsledok bol však trhovými participantmi už očakávaný, a preto už včera sa začala libra nakupovať a následne po zverejnení  úplne prvých výsledkov začala opäť rásť.

V dnešnom obchodnom dni si libra presvedčivo kráča po najväčší dvojdňový zisk za päť mesiacov. Za posledné dva dni rastie libra na páre s USD cez 1 %. Škótske NIE privítali s úľavou aj španielske dlhopisové trhy. Tamojší región, Katalánsko, sa pohrávalo s myšlienkou odčlenenia sa a škótsky výsledok pomohol stiahnuť výnosy na španielskych 10-ročných bondoch len v dnešnom obchodovaní o takmer 9 bázických bodov. Ďalšie problémové krajiny ako Taliansko a Írsko tiež zažívajú príval býčieho apetítu, ktorý stláča aj výnosy na týchto bondoch.

Zdroj: Bloomberg

Podľa nasledujúceho grafu vidíme, že GBPUSD naráža na vrchol rastového kanála, kde sa nachádza aj pevná rezistencia, ktorá môže mierne ubrzdiť silu býkov.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy