Neúspech nacionalistov v Škótsku posilnil libru

Britská mena si v piatok ráno pripísala 0,5 % a stúpla na 1,6525 USD/GBP, keďže po zrátaní podstatnej časti hlasov v referende o nezávislosti Škótska bolo jasné, že víťazia odporcovia rozdelenia

Očakávanie, že na britskom devízovom trhu bude v nadchádzajúcom týždni vysoká volatilita, v piatok oslabilo, keďže stúpenci jednoty Škótska so zvyškom Veľkej Británie smerovali k víťazstvu v referende o nezávislosti. Zástupkyňa lídra Škótskej národnej strany (SNP) presadzujúcej nezávislosť Nicola Sturgeonová v podstate priznala porážku v referende po tom, ako po zrátaní podstatnej časti hlasov bolo jasné, že víťazia odporcovia rozdelenia. Neskôr aj škótsky premiér a predseda Škótskej národnej strany (SNP) Alex Salmond uznal porážku po spočítaní výsledkov v 30 z 32 volebných okrskov.

Britská libra už vo štvrtok stúpla v rámci špekulácií na trhoch, že nacionalisti pod vedením Salmonda nedosiahli v referende majoritu potrebnú na zrušenie únie s Anglickom. V piatok ráno si britská mena pripísala ďalších 0,5 % a posilnila až na 1,6525 USD/GBP. Termínované obchody s blue chipovými akciami naznačovali, že londýnska burza v piatok pri otvorení riadneho obchodovania vzrastie o 1,2 %. Náklady poistenia proti veľkým výkyvom libry v budúcom týždni klesli na 7,087 % zo štvrtkovej uzatváracej úrovne 11,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy