Počet nových nezamestnaných v USA klesol

WASHINGTON 19. septembra (SITA, Reuters) – Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o podporu, sa minulý týždeň znížil výraznejšie, než sa čakalo. Je to náznak toho, že prudké spomalenie rastu pracovných miest v auguste bolo pravdepodobne anomáliou. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet žiadateľov o dávky v týždni končiacom sa 13. septembra poklesol o 36 tisíc na sezónne upravených 280 tisíc. Je to najnižšia úroveň od júla tohto roku. Údaje z predchádzajúceho týždňa rezort revidoval o tisíc nahor. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že počet nových nezamestnaných sa zníži na 305 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o podporu, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, klesol o 4 750 na 299 500. Správa rezortu práce ďalej ukázala, že počet ľudí poberajúcich podporu v nezamestnanosti dlhšie ako týždeň klesol v týždni končiacom sa 6. septembra o 63 tisíc na 2,43 milióna. To je najmenej od mája 2007.

Rast počtu nových pracovných miest v USA sa v auguste výrazne spomalil a zamestnávatelia vytvorili iba 142 tisíc nových pozícii. Ukončilo sa tak šesť mesiacov trvajúce obdobie, počas ktorého každý mesiac vzniklo viac ako 200 tisíc nových pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy