Hlasovanie v Rade guvernérov ECB sa mení

Členovia Rady guvernérov Európskej centrálnej banky sa rozdelia na dve skupiny. Jedna bude zastupovať menšie a druhá väčšie ekonomiky.

Európska centrálna banka (ECB) sa vo štvrtok dohodla na detailnom pláne zmeny hlasovania členov Rady guvernérov, ktorý začne platiť od budúceho roka. Nový systém obmedzuje potenciálny vplyv menších ekonomík v prospech veľkých krajín, ako je napríklad Nemecko. Zmena nastáva preto, že počet členov eurozóny rastie a od budúceho roka po vstupe Litvy ich bude už 19.

Členovia Rady guvernérov sa rozdelia na dve skupiny, jedna bude zastupovať menšie a druhá bude reprezentovať väčšie ekonomiky. Päť najväčších ekonomík, ktoré majú najväčšie finančné sektory, čiže Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Holandsko, budú v rámci skupiny disponovať štyrmi hlasmi. Nehlasujúcim členom bude prvýkrát v januári Španielsko. Tento rotačný systém znamená, že finančné trhy sa pravdepodobne budú sústreďovať na zasadania, na ktorých nebudú môcť hlasovať najvplyvnejší členovia Rady, ako napríklad šéf Bundesbanky Jens Weidmann.

Štrnásť menších ekonomík bude mať v Rade guvernérov 11 hlasov. Prvými nehlasujúcimi členmi budú Estónsko, Írsko a Grécko, informovala ECB. Tento systém hlasovania určila ECB spoločne s lídrami Európskej únie ešte v roku 2003. Až od budúceho roka však bude členov eurozóny toľko, aby sa hlasovalo podľa nového systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy