RÚ obstaráva vykonávateľa e-aukcií na pridelenie frekvencií

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) obstaráva vykonávateľa elektronických aukcií na pridelenie frekvencií vo frekvenčných pásmach 1 800 MHz a 3 500 MHz s cieľom poskytovania elektronických komunikačných služieb na celoplošnej úrovni. Ako uviedol hovorca RÚ Roman Vavro, o frekvencie v týchto pásmach majú záujem mobilní operátori, respektíve poskytovatelia širokopásmového prístupu k internetu. „Budúci realizátor aukcií musí mať za sebou aspoň jednu ukončenú dodávku služieb, ktorá sa týka poskytovania služieb elektronickej aukcie vo formáte Combinatorial Clock Auction (CCA) alebo Simultaneous Multi-Round Ascending (SMRA),“ vysvetlil Vavro. Záujemcovia môžu predkladať ponuky do 20. októbra tohto roka.

Podľa zverejnených informácií vykonávateľ aukcií pripraví pre RÚ aukčný poriadok, zabezpečí elektronickú aukčnú platformu pre uskutočnenie aukcie, vyškolí účastníkov aukcie a zástupcov RÚ, ale aj vykoná aukcie a zostaví správy o ich výsledkoch. Víťaz vzíde z elektronickej aukcie cez systém AukciaAs, v ktorej sa zúčastnia uchádzači, ktorých ponuka splnila podmienky účasti.

Ako ďalej Vavro priblížil, jediným kritériom na vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena vrátane dane z pridanej hodnoty. „Po úvodnom vyhodnotení ponúk sa uskutoční elektronická aukcia, v ktorej budú mať uchádzači možnosť predkladať nové ceny za predmet zákazky upravené smerom nadol,“ dodal.

RÚ pripravuje výberové konania na pridelenie frekvencií v pásmach 1 800 MHz a 3 500 MHz. Dôvodom prípravy je uvoľnenie doteraz používaných frekvencií, respektíve skončenie platnosti povolení. V minulom roku pôvodní držitelia povolení uvoľnili 2 x 8,8 MHz spojitého frekvenčného spektra v pásme 1 800 MHz a v auguste budúceho roku sa skončí platnosť dvoch povolení pásme 3 500 MHz, každé s prídelom 2 x 14 MHz, určených pre pevné prístupové siete.

Súvisiace články

Aktuálne správy