Warren Buffett odporúča: Ak hľadáte úspech, prečítajte si tieto knihy!

, bussinessinsider Foto:SITA

Nie je tomu dávno, čo Warren Buffett oslávil svoje 84 narodeniny. V časoch, keď ešte stál na začiatku svojej investorskej kariéry, veľa čítal. Niekedy až tisíc strán denne. Len aby dokázal vyfiltrovať tie podstatné informácie. Dodnes venuje 80 % svojho pracovného dňa čítaniu a štúdiu. Hovorí, že je dôležité nazbierať fakty a z nich si urobiť vlastné závery. Rozhodne sa vraj nevypláca papagájovať názory iných.

Týchto deväť titulov patrí k jeho najobľúbenejším.

Benjamin Graham: The Intelligent Investor
Keď mal mladý Buffett 19 rokov, siahol po knihe The Intelligent Investor od legendárneho Benjamina Grahama. A ako sám hovorí, mal šťastnú ruku. "Aby ste sa stali úspešným investorom, nemusíte mať závratné IQ, neobyčajný prehľad o podnikanie alebo informácie zo zákulisia. Stačí vám solídny intelektuálny rámec a umenie kontrolovať emócie. Táto kniha mi s oným rámcom pomohla, naučiť sa pracovať s emóciami je potom na každom z nás."

Benjamin Graham: Security Analysis
Ďalšie dielo Benjamina Grahama, ktoré má Warren Buffett v obľube. "Táto kniha mi slúži ako automapa, podľa ktorej sa riadim takmer 60 rokov." Hlavné posolstvo knihy bz sa dalo zhrnúť nasledovne. Ak je vaša analýza dostatočne dôkladná, môžete zistiť hodnotu danej firmy. Dôležité však je, aby sa podľa toho správal aj trh. Buffett označuje Grahama za druhú najdôležitejšiu postavu vo svojom živote, hneď po svojom otcovi. "Ben bol skvelým učiteľom, mal to skrátka v sebe."

Philip A. Fisher: Common Stocks and Uncommon Profits
Philip Fisher sa špecializuje na investovanie do inovatívnych firiem a Buffetta neovplyvnil zďaleka toľko ako Graham, ale napriek tomu si ho Veštec z Omahy hlboko váži. "Som horlivý čitateľ čohokoľvek, čo napíše, a jeho tvorbu môžem len odporučiť," hovorí Buffett. V knihe Common Stocks and Uncommon Profits Fisher zdôrazňuje, že okrem finančných výkazov by sa mal investor zaoberať aj tým, kto firmu riadi.

Timothy Geithner: Stress Test. Reflections on Financial Crises
Buffett tvrdí, že by si túto knihu bývalého amerického ministra financií mal prečítať každý manažér. O riadení organizácií v krízových situáciách bolo napísaných veľa kníh, ale táto je výnimočná v tom, že podáva svedectvo doslova z prvej ruky. "Nebol to len malý problém na okraji amerického hypotekárneho trhu," píše Geithner. "Bolo mi z toho zle od žalúdka. Vedel som, aké pocity finančné krízy vyvolávajú, a práve taký pocit som mal aj ja."

Warren Buffett: The Essays of Warren Buffett
Ak sa chcete dozvedieť, ako Buffett premýšľa, choďte priamo k zdroju. Jeho eseje sú písané v priateľskom intelektuálnom duchu a podávajú reálne svedectvo. "Čo by sa v intelektuálnom súboji, nech už ide o šach, bridž, alebo výber akcií, mohlo prihodiť lepšie, ako mať protivníka, ktorý uvažovanie považuje za stratu energie?"

Jack Welch: Jack, Straight From The Gut
Bloomberg BusinessWeek napísal, že "Welch má značný vplyv na moderný podnik, prehliadka jeho osobnej histórie ponúka všetkým manažérom cenné skúsenosti." Buffet  v roku 2001 akcionárom túto dlhoročnú obchodnú monografiu odporučil s tým, že sa stotožňuje s Jackom, ktorého opisuje ako inteligentného a energetického.

William Thorndike Jr.: The Outsiders
V liste akcionárom z roku 2012 opisuje Buffett Toto Dielo ako výnimočnú knihu o generálnych riaditeľoch, ktorí vynikajú v alokácii kapitálu. Forbes označil The Outsiders za "jednu z najdôležitejších amerických kníh o podnikaní". Buffetova Berkshire Hathaway hrá v knihe hlavnú úlohu.

John Bogle: The Clash of the Cultures
Ďalšia kniha z listu akcionárom z roku 2012 Zakladateľ spoločnosti Vanguard Group v nej poukazuje na fakt, že dlhodobé investovanie bolo vytlačené krátkodobými špekuláciami. Kniha končí praktickými tipmi:
-nezabúdajte na návrat k priemeru
-čo platí dnes, zajtra nemusí byť pravda
– dlhodobo sa akcie ustália na priemere
– nesledujte bezmyšlienkovite dav, vytvárajte si vlastné úsudky
– čas je váš priateľ, impulzívnosť je váš nepriateľ
– využite zložené úročenie a zabudnite na momentálnu eufóriu na trhu, tá vás len zvádza nakupovať akcie za premrštené ceny a predávať, keď sú ceny na dne.

John Brooks: Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street
V roku 1991 sa Bill Gates opýtal Buffetta, aká je jeho obľúbená kniha. Odpoveď znela Business Adventures od Johna Brooksa, ktorú mu Buffett nechal poslať. Gates hovorí, že táto kniha výborne vystihuje podstatu úspešného podnikania, ktorou sú ľudia. Môžete mať skvelý produkt a marketingový plán, ale bez dobrého tímu to nikam nevedie.

Súvisiace články

Aktuálne správy