Každá obec v SR bude podľa nového stavebného zákona stavebným úradom

Každá obec na Slovensku bude stavebným úradom. Uviedol to dnes v Rusovciach štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko pri predstavovaní právomocí budúcich stavebných úradov, ktoré by mali fungovať podľa nového stavebného zákona. Ten sa momentálne pripravuje a mal by nadobudnúť účinnosť 1. júla 2015.
V prípade, že stavebný úrad pochybil, každý účastník stavebného konania bude mať podľa Palka právo odvolať sa na druhostupňový orgán. „Ten už v tomto prípade zabezpečujú stavebné úrady, ktoré sú v gescii štátu,“ spresnil.
Ak štátny stavebný úrad uzná, že stavebný úrad v prvom stupni konal správne, podľa štátneho tajomníka MDVRR potvrdí rozhodnutie. „Ak konal nesprávne, môže vrátiť danú vec späť na ďalšie pokračovanie,“ poznamenal.
„V prípade, že účastník konania nebude spokojný s rozhodnutím štátneho stavebného úradu, teda druhostupňového odvolacieho úradu, tak bude môcť podať mimoriadny opravný prostriedok na naše ministerstvo, ktoré v danej veci rozhodne. Buď potvrdí rozhodnutie druhého stupňa, alebo vec vráti. Nakoniec je vždy aj súd, ktorý môže definitívne rozhodnúť,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy