Aj počas krízy miliardárov pribúda, najviac ich má Európa

, wealth-X;ČTK

Počet osôb, ktorých majetok presahuje miliardu dolárov tento rok stúpol oproti predchádzajúcemu roku o sedem percent. Celkovo na svete pribudlo 155 nových miliardárov. Najviac ich žije v Európe. Uviedla to agentúra APA s odvolaním sa na štúdiu švajčiarskej banky UBS a singapurskej spoločnosti Wealth-X.

Vo svete je aktuálne 2325 miliardárov, ktorých imanie dosahuje 7,3 bilióna dolárov. To zodpovedá napríklad dvojnásobku hrubého domáceho produktu Nemecka. Obrovský majetok si pritom z takmer 88 percent rozdeľujú predovšetkým muži, miliardárok je na svete iba 286.

Európsky kontinent je domovom 775 miliardárov, v Severnej Amerike ich žije 609, v Ázii je to o zhruba päťdesiat menej. Európa tento rok Severnú Ameriku predstihla aj v súčte celkového majetku najbohatších obyvateľov. Najvýraznejšie vzrástol počet miliardárov v Latinskej Amerike a Karibiku, oproti vlaňajšku o takmer 38 percent.

Z jednotlivých krajín vykazujú najväčší počet miliardárov Spojené štáty, kde ich žije 571, so značným odstupom druhá Čína je domovom pre 190 z nich.

Takmer 35 percent všetkých miliardárov nájdete v 20 mestách. Viac než stovka ich žije v New Yorku, celkom 85 ich žije v Moskve a 82 v Hongkongu.

Jednou zo spoločných charakteristík súčasných svetových miliardárov je ich podnikanie. V drvivej väčšine prípadov, okolo 81 percent, dokázali ľudia siahnuť na značný majetok vďaka svojim schopnostiam, nie kvôli tomu, že by ho zdedili, uvádza záverečná správa.

Nemenej zaujímavý je pohľad na štatistiku dosiahnutého vzdelania. Správa uvádza, že 35 percent svetových boháčov nedosiahlo ani na bakalársky titul. Pokiaľ však miliardári nejakú univerzitu majú, vo väčšine prípadov ide o University of Pennsylvania. Nie je prílišným prekvapením, že v rebríček nechýbajú ani Harvard, Yale, University of Southern California, ďalej potom University of Mumbai a Moscow State University.

Pre tretinu najväčších svetových boháčov je samozrejmosťou spravovať charitatívne nadácie. Každý tridsiaty miliardár vlastný športový klub alebo pretekárske kone. Pokiaľ ide o priatelia, väčšinou sa bavia predovšetkým s ľuďmi rovnakého postavenia. Traja z deviatich najbližších priateľov sú obvykle tiež miliardári.

Nemenej zaujímavý je rebríček, ktorý zostavil politológ Darrell West z americkej analytickej organizácie Brookings Institution. Vo svojej knihe s názvom Miliardári: Úvahy o hornej vrstve zoradil najbohatších ľudí sveta podľa toho, aký majú politický vplyv. Či už globálne alebo vo svojej domovskej krajine. Zaoberal sa predovšetkým tým, ako politicky využívajú svoje bohatstvo, vrátane toho, aké prostriedky vynakladajú na kampane či neziskové organizácie. Skúmal, či miliardári zastávajú verejné funkcie, či vlastnia médiá, či sú v politickom vedení alebo majú zákulisný vplyv.

Na prvom mieste rebríčka sa umiestnili spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates a jeho manželka Melinda, ktorí podľa Westa majú vplyv prostredníctvom svojej rozsiahlej charitatívnej organizácie. Druhým najvplyvnejším miliardárom je uznávaný americký investor George Soros, ktorý podľa politológa svojou podporou občianskych práv a demokratizácie ovplyvnil udalosti vo východoeurópskych štátoch. Zároveň investoval aj inde vo svete.

Tretia priečka patrí zakladateľovi najväčšieho čínskeho internetového predajcu Alibaba Group Holding, ktorý tiež založil nadáciu na ochranu životného prostredia a zdravia.

Štvrtý je "čokoládový miliardár", ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Piaty je Andrej Babiš, jeho vplyv vysvetľuje West tým, že získal mediálnu skupinu Mafra, ktorá vydáva dva z najväčších českých denníkov Dnes a Lidové noviny. Podľa politológa mu tento krok pomohol odštartovať politickú stranu ANO a zúčastniť sa parlamentných volieb. Po voľbách sa stal ministrom financií a vyslúžil si prezývku český Berlusconi.

Za Babišom sa vo Westovom rebríčku umiestnil mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim Helu, druhý najbohatší človek planéty. Má síce veľký zákulisný vplyv, ale nikdy nevytvoril politickú stranu a neuchádzal sa o verejnú funkciu vo voľbách.

Na siedmom mieste skončil americký mediálny magnát Rupert Murdoch, na ôsmom bývalý gruzínsky premiér Bidzina Ivanišvili, deviatu priečku obsadil najbohatší Afričan – Nigérijčan Aliko Dangote. Desiatym politicky najvplyvnejším miliardárom je podľa Westa saudskoarabský princ Valíd bin Talal. Do prvej pätnástky ešte patria mená ako Michail Prokhorov, Xiao Jianhua, Clive Palmer, Mo Ibrahim, a Robin Li.

Súvisiace články

Aktuálne správy