Firma ABB otvorila v Bratislave galériu technológií

Súčasťou galérie je aj robotické centrum, ktoré sa pred rokom presťahovalo do nových priestorov z Trnavy.

Technologická spoločnosť ABB, ktorá pôsobí v oblasti energetiky a automatizácie, otvorila v stredu na bratislavských Zlatých pieskoch galériu technológií. Jej súčasťou je aj robotické centrum, ktoré sa pred rokom presťahovalo do nových priestorov z Trnavy. „Naše centrum robotiky, ktoré sme založili v roku 2003 v Trnave, dnes ponúka školenia na siedmich špičkových robotoch. Dnes oddelenie robotiky obsluhuje viac ako tisíc robotov umiestnených na slovenskom trhu,“ povedal pri tejto príležitosti generálny riaditeľ ABB na Slovensku Marcel van der Hoek. Zároveň dodal, že celková investícia sa nedá presne vyčísliť. „Hodnota jednotlivých robotov v školiacom stredisku sa do značnej miery odvíja od ich aplikácie, od softvérovej časti. Jeden robot môže mať tak rôzne nasadenie,“ doplnil Hoek.

Podľa zástupcov firmy ABB robotika a vôbec automatizácia zažíva obrovský boom. Medzinárodná federácia robotiky predpokladá do konca budúceho roka postupné uvoľnenie 12,5 mld. eur do robotizácie a automatizácie vo svete. „Profesionálne roboty sú dnes vybavené novými schopnosťami a rastúcim smerovaním k jednotným hardvérovým a softvérovým štandardom sa jednotlivé systémové komponenty spájajú do čoraz väčších celkov,“ konštatoval Hoek. Galéria technológií s robotickým centrom vznikla podľa spoločnosti ABB v súlade s výzvami koncepcie rozvoja elektromobility na Slovensku, ako aj celosvetovou stratégiou skupiny pre roky 2015 až 2020.

ABB je poprednou globálnou spoločnosťou, ktorá pôsobí v oblasti energetiky a automatizácie. Skupina ABB zamestnáva 145 tis. zamestnancov vo viac ako sto krajinách sveta. Na Slovensku pôsobí od roku 1991 a v súčasnosti má zastúpenie v piatich mestách. Zamestnáva niečo vyše 280 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy