Menový trh sa prebúdza zo spánku

, Colosseum Foto:SITA

Po niekoľkých mesiacoch pokoja sa menový trh začína opäť prebúdzať. Aktivita investorov na tomto trhu rastie s tým, ako sa centrálne banky začínajú líšiť v pohľade na veľkosť úrokových sadzieb. Rastúca volatilita je tak pre mnoho investorov vítanou úľavou.

Podľa banky Deutsche Bank veľkosť denných pohybov naprieč menovým trhom vzrástla zo svojich desaťročných miním o 55 percent, ktoré sa dosiahli na konci júla. Od tej doby sa americký dolár vyšplhal na šesťročné maximá proti japonskému jenu, euro oslabilo pod úroveň 1,3 dolára, čo je prvýkrát od júla 2013 V neposlednom rade potom britská libra oslabila voči doláru na desaťmesačné minimum a švajčiarsky frank voči euru oslabil na polročné minimum.

Tridsaťdňovej historická volatilita menového páru EURUSD vzrástla od začiatku augusta o viac než 70 percent. Volatilita GBPCHF dosiahla v rovnakom období rastu takmer 50 percent. Menový pár AUDJPY zostáva zatiaľ bez výraznejších zmien.

Tridsaťdňová implikovaná volatilita vybraných menových párov v % (zdroj: Bloomberg)

Dôležitým motorom pre väčšie výkyvy menových kurzov sú hlavné svetové centrálne banky. Americkému doláru voči ostatným menám, ako ukazuje dolár index, pomáha v raste predovšetkým stále pravdepodobnejšia možnosť zvýšenia úrokových sadzieb, ktoré americký Fed avizuje na pozadí prichádzajúcich pozitívnych údajov z miestneho hospodárstva. Zároveň potom európska a japonská centrálna banka stále skúšajú rozhýbať domáce hospodárstvo prostredníctvom nákupu dlhopisov a znižovaním úrokových sadzieb. To má za následok oslabovanie eura a jenu.

Tridsaťdňová implikovaná volatilita, ktorá sa počíta z ceny opcií používaných na ochranu proti výkyvom výmenných kurzov, vzrástla v septembri o 45 percent na osemmesačné maximum. Vyššia volatilita tak naznačuje, že manažéri investičných fondov nakupujú opcie v očakávaní vyššej aktivity na trhu. Niektorí investori nakupujú dolár pred zasadnutím Fedu, ktoré sa uskutoční v stredu 17.9.2014, na ktorom môžu politici vyslať silnejšie signály o zvyšovaní úrokových sadzieb, čo by mohlo spôsobiť ďalšie posilnenie amerického dolára.

Tridsaťdňová implikovaná volatilita vybraných menových párov v % (zdroj: Bloomberg)

Nezvyčajne pokojné trhy nedokázali investorom ponúknuť veľa obchodných príležitostí a viedli k zániku niekoľkých menových fondov. Napríklad spoločnosť FX Concepts LLC, ktorá vznikla v roku 1981 a bola považovaná za priekopníka menového investovania, ukončila svoju činnosť po tom, čo sa v minulom roku jej majetok znížil na 600 miliónov dolárov. Pritom pred finančnou krízou jej majetok dosahoval 14 miliárd dolárov.

Volatilita menových trhov klesla po finančnej kríze, kedy najväčšie svetové centrálne banky zrazili úrokové miery takmer na nulu. To malo za následok zníženú snahu obchodníkov dosahovať zisk z rozdielnych úrokových sadzieb medzi jednotlivými menami, čo je hlavný motor pre uzatváranie obchodov na devízovom trhu.

Avšak situácia sa začala meniť po zasadnutí amerického Fedu v júli, ktoré ukázalo zvyšujúcu sa podporu pre zmenu úrokových sadzieb. Ďalej potom začiatkom septembra ECB prekvapila investorov tým, že znížila úrokové sadzby na úroveň 0,05 percenta. Libra sa vymanila z pokojných vôd v dôsledku hrozby odtrhnutia Škótska od zvyšku Anglicka, o čom prebehne referendum vo štvrtok 18.9.2014. Švajčiarska národná banka minulú stredu (10.9.2014) oznámila, že je ochotná zaviesť zápornú úrokovú sadzbu, aby zastavila posilňovanie franku.

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy