Ukrajinská centrálna banka očakáva rast HDP o 1 %

Centrálna banka taktiež informovala, že miera inflácie sa v roku 2015 bude pohybovať na priemernej úrovni deväť percent.

Ukrajinská centrálna banka predpokladá, že ekonomika krajiny v budúcom roku posilní o 1 %. V tomto roku by mal ekonomiku krajiny čakať výrazný pokles vzhľadom na situáciu na východe Ukrajiny. Banka neuviedla, čo bude motorom rastu. Ukrajinská vláda však vyhlásila, že ekonomika v budúcom roku posilní, ak krajina príjme daňovú reformu. Tá by mala Ukrajinu zatraktívniť pre investorov. Podľa očakávaní by mal ukrajinský parlament o tomto balíčku čoskoro rokovať, pravdepodobne budúci týždeň. Rokovanie v utorok odložili, keďže nebolo prítomných dosť poslancov.

Centrálna banka v krajine taktiež informovala, že miera inflácie sa v roku 2015 bude pohybovať na priemernej úrovni deväť percent. V auguste bola medziročná miera inflácie na Ukrajine 14,2 %. Šéfka centrálnej banky Valeria Hontarevová minulý týždeň uviedla, že ukrajinská ekonomika v tomto roku oslabí o 10 %, kým Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladal pokles o 6,5 %.

MMF poskytol Ukrajine úverový program vo výške 17 mld. USD. Ukrajinský centrálna banka taktiež uviedla, že s tým, že ekonomika Ukrajiny porastie v roku 2015 o 1 %, súhlasí aj MMF. Nie je však jasné, či to znamená prognózu pre budúci rok zo strany MMF.

(1 EUR = 1,2949 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy